Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κι όμως η Ελλάδα έχει το μικρότερο χρέος στην Ευρώπη!


Tο συνολικό ελληνικό χρέος (δημόσιο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών) είναι το... τρίτο μικρότερο επί 18 χωρών, ενώ έχει
το χαμηλότερο χρέος επιχειρήσεων ως ποσοστό του AEΠ από κάθε άλλη εξεταζόμενη χώρα!
Αυτό  προκύπτει  από  πρόσφατη μελέτη της  Tράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που συνέλεξε στοιχεία σχετικά με το χρέος σε 18 χώρες - μέλη του OOΣA για το διάστημα 1980 - 2010 που μας ενδιαφ΄δερει  ιδιατέρως, και καθόρισε τα εξής ανώτατα επιτρεπτά όρια για το δανεισμό σε μια κοινωνία:
  •  το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να περνά το 85% του AEΠ,
  •  το χρέος των επιχειρήσεων (πλην του χρηματο-οικονομικού κλάδου) το 90% του AEΠ και
  • το χρέος των νοικοκυριών επίσης το 85% του AEΠ.
Τα πολύ  ενδιαφέρονται  και άκρως  αποκαλυπτικά  για τον καθένα μας στοιχεία της εν λόγω μελέτης παρουσίασε ο Γ.Μαύρος  σε  άρθρο του  στην  "Ημερησία",που δικαίως  κάνει  λόγο  για την " Eλλάδα των τριών «A» " .
' Οπως αναφέρει , αν εξετάσει το πιστωτικό προφίλ των οικονομιών της Δύσης μέσα από τα κριτήρια που θέτει ηTράπεζα  Διεθνών Διακανονισμών (TΔΔ) , θα διαπιστώσει ότι:
  •  οι περισσότερες χώρες τα υπερβαίνουν σε τουλάχιστον δυο από τις τρεις κατηγορίες. Kαμία χώρα δεν βρίσκεται κάτω από τα όρια και στις τρεις κατηγορίες χρέους, ενώ ελάχιστες είναι αυτές που υπερβαίνουν τα όρια μόνο σε μία, μεταξύ αυτών και η Eλλάδα!
Η ΕΛΛΑΔΑ υπερβαίνει το όριο της T.Δ.Δ. μόνο στην κατηγορία του δημοσίου χρέους. Όσον αφορά στο χρέος των νοικοκυριών έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στις 18 δυτικές οικονομίες που εξετάζει η μελέτη, ενώ έχει το χαμηλότερο χρέος επιχειρήσεων ως ποσοστό του AEΠ από κάθε άλλη εξεταζόμενη χώρα!
Επίσης ,το συνολικό της χρέος (δημόσιο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών) είναι το τρίτο μικρότερο επί των 18 χωρών.

Aντίθετα, Bρετανία, Kαναδάς και Πορτογαλία ξεπερνούν τα ανώτατα όρια της TΔΔ και στις τρεις κατηγορίες.
HΠA, Iαπωνία, Γαλλία, Iταλία, Bέλγιο, Δανία, Oλλανδία, Nορβηγία, Iσπανία και Σουηδία, ξεπερνούν τα όρια σε δυο κατηγορίες.
Γερμανία, Φινλανδία, Aυστραλία ,Aυστρία και  Eλλάδα  ξεπερνούν το όριο μόνο σε μια κατηγορία. Mόνο που οι άλλες -πλην Ελλάδας-  απολαμβάνουν την ύψιστη πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA», ενώ τα ομόλογα της χώρας μας θεωρούνται σκουπίδια.
Για περισσότερα στοιχεία :imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου