Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αν ζούσε ΣΗΜΕΡΑ ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ....


Σαν σήμερα, το 399 π. Χ, οι Αθηναίοι δικάζουν  και καταδικάζουν σε θάνατο τον μεγαλύτερο φιλόσοφο, τον ΣΩΚΡΑΤΗ , με βασική κατηγορία ,πως ... .εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε τους νέους της Πολιτείας.
Ο Σωκράτης ήταν γιός του Αθηναίου, ασχολήθηκε με την γλυπτική τέχνη, η οποία όμως δεν τον κέρδισε.Στα 17 του χρόνια, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την φιλοσοφία μέσω του φιλοσόφου Αρχέλαου.
Από τότε - διαβάζουμε στην Απολογία του-  ο Σωκράτης θεωρεί ,πως η φιλοσοφική είναι μία θεία εντολή, που τον κάνει παρορμητικό.  Αυτήν την παρόρμηση ο Σωκράτης  την  ονομάζει «δαιμόνιο».
Ο Σωκράτης στις φιλοσοφικές του έρευνες, ανέλυε θέματα που αφορούσαν:


  • τη κοινωνία,
  • την πολιτική  και
  • τη  θρησκεία.
Ο Λάχης δίνει  την εικόνα του Σωκράτη ,που υπηρέτησε  την πατρίδα του  και στα πεδία των μαχών, με χαρακτηριστική μάχη να είναι αυτή της πολιορκίας της Ποτίδαιας το 424 π.Χ, για την οποία μας πληροφορεί πως :
« αν όλοι ήταν σαν τον Σωκράτη, η πόλη μας ποτέ δεν θα πάθαινε εκείνη τη συμφορά».
Αν ζούσε  σήμερα ο Σωκράτης  σίγουρα   θα  δίδασκε  για τα καινά "δαιμόνια" της παγκοσμιοποίησης, τις σοβαρές  της οικονομικής κατοχής της  Ελλάδας και την   ... μίζερη αντίδραση των εκλεγμένων πολιτικών της κυβέρνησης  και της αξιωματικής αντιπολίτευσης  απέναντι  στις  βάρβαρες  απαιτήσεις της ΜΕΡΚΕΛ-Κρόνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου