Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΚ : Δάσκαλοι με ψυχασθένεια


΄Ενα  10-12 τοις  εκατό των δασκάλων  είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ  λόγω… ψυχασθένειας.  Πιέζεται ... πολύ μέσα  στην σχολική αίθουσα και ... ΞΕΣΠΑ στους μαθητές!!! 

 Σύμφωνα με στοιχεία ,που καταγράφουν κάθε χρόνο οι περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, περίπου το 10%-12% των δασκάλων και των καθηγητών πάσχει από ..κάποιας μορφής ψυχολογική νόσο, που καθιστά αδύνατη την παραμονή του στις αίθουσες διδασκαλίας.
Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού, το 2010 ,αφορούσε τις σχέσεις μαθητών-καθηγητών κι έφθανε το 34%!

Κοντά  σ΄αυτά  ήρθε και η οικονομική κρίση να  χειροτερέψει την κατάσταση ,με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα περιστατικά που ο δάσκαλος επιτίθεται με κάποιο τρόπο στον μαθητή του.Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» (χθες), τα αποκαλυπτικά  στοιχεία προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Το πρώτο βήμα για τον ακριβή εντοπισμό όλων αυτών που δεν είναι σε θέση να διδάξουν σε τάξεις θα είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης.

Ελλείψει αξιολόγησης όμως σήμερα, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων είναι δύσκολος.
Εκεί, είτε οικειοθελώς είτε ύστερα από παρατήρηση των διευθυντών τους, «ξεδιπλώνονται» οι προσωπικότητες και φαίνονται τα προβλήματα. Οι δικές τους παρατηρήσεις δίνουν το ποσοστό του 10% με 12% των προβληματικών περιπτώσεων. Οσοι από αυτούς «τσεκάρονται» εγκαίρως, τοποθετούνται κατευθείαν σε διοικητικές θέσεις. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ξεφεύγουν και ...διδάσκουν κανονικά.
Δεκάδες καταγγελίες για καθηγητές αδιάφορους, περίεργους ή που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας δέχεται και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).
Εκπρόσωποι συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, προσέφυγαν στο ΣτΠ, καταγγέλλοντας ξυλοδαρμούς και ανάρμοστη, υβριστική συμπεριφορά εκ μέρους καθηγήτριας γυμνασίου ζητώντας την απομάκρυνσή της από τη σχολική μονάδα, όπως και έγινε, ύστερα από διενέργεια ΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου