Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κι " ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό..."!



"΄Ο,τι δεν με σκοτώνει  ,
             με κάνει πιο δυνατό .."
                 
           Νίκος  Πορτοκάλογου


Ο  τραγουδοποιός
και συνθέτης   
 Νίκος  Πορτοκάλογου
 αυτήν την ώρα  στον Alpha   και την εκπομπή του Σπ.Παπαδόπουλου "Στην υγειά μας  ρε παιδιά.."
Καλή  προσφορά  ...



Ελληνική "Καταιγίδα" στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου πριν η τουρκική "Λαβίδα" πνίξει την Αθήνα....




Ο νεοσουλτάνος   ισλαμιστής  Ερντογάν ,
τώρα που τα  βρήκε "αγγούρια" στη  χώρα του 
προσπαθεί να  ...κάνει εξαγωγή  της ΚΡΙΣΗΣ  και των ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  του , 
στο  αρχιπέλαγος του  Αιγαίου.
Κλασσική τουρκική  μέθοδος...
Κι έτσι  έθεσε  σε εφαρμογή  τη ..."Λαβίδα" !..
΄Εβγαλε  στο Αιγαίο  μία  φρεγάτα και 4 πυραυλάκατους...

Δημιούργησε  ταραχή  στο  επιτελείο του  ατσαλάκωτου  Αβραμόπουλου..
Κι άρχισαν  συσκέψεις  επί συσκέψεων κατά  πόσον  αυτή η  "άσκηση"
με την επωνυμία  "Λαβίδα" μπορεί οδηγήσει σε  ασφυξία  την... Αθήνα!!!
Ναι...
΄Υστερα  από αυτό ...ξύπνησαν  και στην Αθήνα!!!
Ο  τρομερός Μητσάρας  διέταξε  να βγει το μισό Ναυτικό (μας) στο ελληνικό Αιγαίο.
Θα  τους δείξουμε τους πούστηδες...
Κι  έτσι  από μεθαύριο , Δευτέρα ,ξεκινά η ...μεγαλύτερη κλαδική άσκηση του είδους ,  η ....ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2014, η οποία σε ορισμένα τμήματά της θα μετατραπεί σε διακλαδική με την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2014, με αποβατική ενέργεια σε κάποιο νησί του βόρειου ή κεντρικού Αιγαίου.

...

ΣΟΣ: εξαφανίζονται μαζικά ζώα και φυτά....




Ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μαζικής εξαφάνισης των ειδών του -της έκτης στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια της ύπαρξής του- καθώς τα ζώα και τα φυτά εξαφανίζονται με ρυθμό τουλάχιστον 1.000 φορές πιο γρήγορο σε σχέση με την φυσιολογική εξαφάνιση λόγω εξέλιξης, που συνέβαινε κατά την περίοδο προτού εμφανιστούν οι άνθρωποι στο προσκήνιο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη εκτιμά ότι, 100 έως 1.000 είδη ανά εκατομμύριο εξαφανίζονται πια κάθε χρόνο, μερικά από τα οποία δεν έχουν καν ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες. 
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί και «βαφτιστεί» περίπου 1,9 εκατ. είδη, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα, από 5 έως 11 εκατ. Η κυριότερη ανθρωπογενής αιτία εξαφάνισης των ειδών στην εποχή μας, είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων και των φυτών, καθώς δεν μπορούν να βρουν μέρος να ζήσουν, αφού οι άνθρωποι συνεχώς επεμβαίνουν στη φύση, συχνά με καταστροφικό (και αυτοκαταστροφικό) τρόπο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Στιούαρτ Πιμ του Πανεπιστημίου Duke προχώρησαν σε επικαιροποίηση (προς το χειρότερο) μιας προηγούμενης εκτίμησής τους προ εικοσαετίας, σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση γινόταν με ταχύτητα 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική. Η νέα εκτίμηση, μετά και τα νεότερα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών, δείχνει ότι τελικά πιο σωστό είναι δυστυχώς το χειρότερο σενάριο της πολύ ταχύτερης εξαφάνισης.
Μελετώντας το DNA των ζώων διαχρονικά, οι βιολόγοι υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ένα είδος σπονδυλωτού «γεννά» ένα άλλο συγγενικό είδος κάθε 10 εκατ. χρόνια. Είναι όμως πιο δύσκολο να υπολογιστεί το αντίθετο, δηλαδή κάθε πότε εξαφανίζεται ένα είδος χωρίς ο άνθρωπος να έχει βάλει το «χεράκι» του, δηλαδή με βάση αποκλειστικά τις εξελικτικές διαδικασίες στη φύση. Αυτό που θεωρείται σίγουρο, είναι ότι προτού εμφανιστεί ο άνθρωπος ως κυρίαρχο είδος στη Γη, τα νέα είδη εμφανίζονταν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα παλαιά εξαφανίζονταν, περάγμα που οδηγούσε σταδιακά σε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Σήμερα, αυτή η τάση φαίνεται πια να έχει αναστραφεί για τα καλά.
Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τι σημαίνει για την υγεία των οικοσυστημάτων αυτός ο αυξημένος ρυθμός εξαφάνισης των ειδών. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιος επιστημονικός τρόπος να προβλεφτεί σε ποιό σημείο τελικά οι συσσωρευμένες εξαφανίσεις θα επιφέρουν την τελική κατάρευση ενός οικοσυστήματος. Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, φαίνεται απίθανο να διαρκέσουν για πολύ καιρό ρυθμοί εξαφάνισης 1.000 τουλάχιστον φορές πιο γρήγοροι σε σχέση με τους αναμενόμενους από τους ρυθμούς της ίδιας της φύσης.

Στην ιστορία της Γης έχουν συμβεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, που εξάλειψαν τουλάχιστον τα μισά είδη. Οι εξαφανίσεις αυτές συνέβησαν πριν από 440 εκατ. χρόνια, 375 έως 359 εκατ., 252 εκατ. (η μεγαλύτερη από όλες, προκάλεσε την καταστροφή τουλάχιστον του 90% των ειδών), 201 εκατ. και 66 εκατ. χρόνια (εξαφάνιση δεινοσαύρων πιθανώς από πτώση αστεροειδούς).

Το σχετικά πάντως αισιόδοξο μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι ακόμη υπάρχει κάποιος χρόνος για αλλαγή πορείας, ώστε να αποτραπεί μια νέα μαζική καταστροφή στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας. Η νέα τεχνολογία (π.χ. δορυφορικές φωτογραφήσεις απομονωμένων περιοχών) και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες προστασίας των ειδών αποτελούν παράγοντες ελπίδας για το μέλλον. «Είμαστε όχι στο μέσον, αλλά στα πρόθυρα μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης. Το αν θα την αποφύγουμε, θα εξαρτηθεί από τις πράξεις μας», δήλωσε ο Πιμ. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
tovima.gr

Πρώτα τα μυρμήγκια , κι έπεται η ...Google


Από τη Λαλίνα Φαφούτη (tovima.gr)

Τελικά η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει και αυτό το αποδεικνύουν καλύτερα από κάθε άλλον τα μυρμήγκια.
 Οπως ανακάλυψε νέα μελέτη, τα φιλόπονα έντομα δεν βγαίνουν νικητές στον αγώνα της επιβίωσης μόνο χάρη στην προσήλωση στο έργο τους, όπως διδάσκει ο μύθος του Αισώπου. Ενα μεγάλο όπλο για την επιτυχία τους είναι η συνεργασία των ομάδων τους η οποία έχει τέτοια συνοχή ώστε να βάζει τάξη στο χάος των πληροφοριών που αφορούν την αναζήτηση της τροφής τους με πολύπλοκα δίκτυα τα οποία θα ζήλευε και η καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποτελέσουν πρότυπο για τη βελτίωση των ανθρώπινων τεχνικών επίλυσης προβλημάτων σε πολλούς τομείς.
Τα μυρμήγκια έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα έντομα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καθένα μόνο του είναι ιδιαίτερα έξυπνο. Οταν ωστόσο όλα τα μυρμήγκια μιας αποικίας ενώσουν τις εγκεφαλικές δυνάμεις τους κάνουν πραγματικά θαύματα, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Επίδραση του Κλίματος (PIK) του Πότσδαμ και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. 
Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους οι επιστήμονες συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις μιας αποικίας μυρμηγκιών κατά την αναζήτηση της τροφής της και τις μετέτρεψαν σε αλγόριθμους και εξισώσεις. Τα αποτελέσματα που αναδείχθηκαν αποκάλυψαν «κρυφές» ως τώρα ικανότητες όχι μόνο των κοινωνιών αλλά και των μεμονωμένων εντόμων.
Οι επιστήμονες ξεχώρισαν τρία στάδια στις πολύπλοκες κινήσεις που παρατηρεί κάποιος σε μια αποικία μυρμηγκιών κατά τη διάρκεια αναζήτησης της τροφής. 
Αρχικά μυρμήγκια-ανιχνευτές της αποικίας βγαίνουν από τη φωλιά και τριγυρίζουν γύρω από αυτήν με έναν φαινομενικά χαοτικό τρόπο αναζητώντας τροφή ώσπου να εξαντληθούν από το «κυνήγι», οπότε γυρίζουν πίσω στη φωλιά για να φάνε και να ξεκουραστούν.
 Οταν ωστόσο κάποιος από τους ανιχνευτές βρει τροφή, παίρνει ένα μικρό κομματάκι από αυτήν και το πηγαίνει αμέσως στη φωλιά αφήνοντας καθ' οδόν πίσω του φερομόνες - πτητικές ενώσεις οι οποίες λειτουργούν ως «αγγελιαφόροι» που μεταδίδουν πληροφορίες.
Στην περίπτωση αυτή άλλα μυρμήγκια από την αποικία αρχίζουν να ακολουθούν αυτό το ίχνος των φερομονών ώστε να φθάσουν στο σημείο όπου υπάρχει η τροφή και να κάνουν τη συγκομιδή τους φέρνοντάς την κομματάκι- κομματάκι πίσω στη φωλιά. 
Επειδή οι αποικίες των μυρμηγκιών είναι πολυπληθείς, τα μυρμήγκια που θα βγουν για τη συγκομιδή είναι πάρα πολλά και ακολουθούν συνήθως πολλούς διαφορετικούς δρόμους για να φθάσουν στο σημείο της τροφής και να γυρίσουν πίσω - και πάλι με έναν φαινομενικά χαοτικό τρόπο - αφήνοντας πίσω τους ξανά φερομόνες. Το χάος όμως μπαίνει σύντομα σε τάξη, αποκαλύπτοντας μάλιστα τη βέλτιστη οδό για την τροφή. Επειδή οι φερομόνες εξατμίζονται γρήγορα, η οσμή τους είναι εντονότερη όσο πιο σύντομη είναι η διαδρομή, οπότε όλο και περισσότερα μυρμήγκια ακολουθούν αυτή τη συντομότερη διαδρομή αφήνοντας πίσω τους νέες φερομόνες και ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη μυρωδιά.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα μυρμήγκια δαπανούν πολύ λιγότερο χρόνο και ενέργεια από ό,τι αν συνέχιζαν τη συγκομιδή τους με χαοτικό τρόπο. Επιπλέον - και αυτή είναι μια σημαντική αλλά άγνωστη ως τώρα πληροφορία - οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σημαντικό επίσης παράγοντα για την επιτυχία στην αναζήτηση τροφής αποτελεί η ατομική εμπειρία των γηραιότερων μελών της κοινωνίας. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία μυρμήγκια φαίνεται να γνωρίζουν καλύτερα τα κατατόπια γύρω από τη φωλιά και τα πηγαίνουν καλύτερα στις «διαδρομές» ενώ, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, τα νεαρότερα μέλη των αποικιών περισσότερο μάθαιναν από τη συμμετοχή τους στην αναζήτηση τροφής παρά συνέβαλλαν ουσιαστικά σε αυτήν.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή συλλογική νοημοσύνη στις κοινωνίες των μυρμηγκιών. «Αν και ένα μεμονωμένο μυρμήγκι οπωσδήποτε δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο, συλλογικά τα μυρμήγκια ενεργούν με έναν τρόπο τον οποίο μπαίνω στον πειρασμό να αποκαλέσω νοήμονα» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Γιούργκεν Κουρτς του PIK, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Η αρχή της αυτοοργάνωσης είναι γνωστή για παράδειγμα από τα κοπάδια ψαριών, η επιστροφή τους όμως στη φωλιά είναι εκείνη που κάνει τα μυρμήγκια τόσο ενδιαφέροντα».
Η ανακάλυψη ότι τα μυρμήγκια μπορούν, μέσω μιας πολύπλοκης «δικτύωσης», να επεξεργάζονται πληροφορίες «αποδοτικότερα και από το Google», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, είναι βεβαίως σημαντική για τη βιολογία και την οικολογία, παράλληλα όμως ανοίγει και άλλες, ευρύτερες οδούς. Οι γερμανοί και κινέζοι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη τους με στόχο την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών μοτίβων σε μη γραμμικά φαινόμενα και θεωρούν ότι το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε άλλα ζώα ή στον άνθρωπο αλλά και σε πολλά και διαφορετικά άλλα πεδία όπως οι υπηρεσίες δικτύου ή τα έξυπνα συστήματα μεταφορών. «Τα μυρμήγκια συλλογικά σχηματίζουν ένα υψηλής απόδοσης σύνθετο δίκτυο» εξήγησε ο κ. Κουρτς «και αυτό είναι κάτι που συναντάμε σε πολλά φυσικά και κοινωνικά συστήματα».

Οι άθλιοι καταργούν την εορτή των Τριών Ιεραρχών



Αυτοί οι "φωστήρες" της  αθλιότητας   βρήκαν  τρόπο να  ...ενδυναμώσουν τα  σχολεία  μας , καταργώντας  δυο από τις  ισχύουσες  αργίες, με  σημαντικότερη - κατά τη γνώμη μας- αυτήν των Τριών Ιεραρχών.
Θα προσθέσουν  ...δύο ημέρες  στο  πρόγραμμα.
Σιγά τα  ωά ,  ρε  ψεύτες....
Το θέμα    δεν είναι οι συν ή πλην  δύο ημέρες ...Και  φυσικά  δεν το  λένε καθαρά ...
Τους νοιάζει και τους κόφτειπως θα  ...εξαφανίσουν  από τα σχολεία  την  εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Τσούζει και πονάει στα Κέντρα  ανωμαλίας και ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ να τιμούνται οι ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ..
Η Ελλάδα- θέλουν και επιδιώκουν σε  σταθερή βάση- να γίνει μία ...χώρα χωρίς την Ορθοδοξία  της !
Αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι Τούρκοι κατακτητές  σε ...4 αιώνες θέλουν να το κάνουν τώρα  επί Οικονομικής ΚΑΤΟΧΗΣ του ελληνικού λαού !!!!
Κι έχουν  την  ολόθερμη συμπαράσταση  κάποιων λαμόγιων  της λεγόμενης .... 'αριστερής' διανόησης....

Ο ΄Ομηρος και ολονυκτίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια !

Οι καθηγητές Τσάρλς Τσέισον και Τζάκι Μάρεϊ θεωρούν ότι οι μαραθώνιοι ανάγνωσης των έργων του Ομήρου έχουν εκπαιδευτική αλλά και ψυχαγωγική διάσταση
Το θέμα  που ακολουθεί το βρήκαμε  στο ethnos.gr .
Μας  εντυπωσίασε .
Και το μεταφέρουμε  μήπως κι εδώ σ το ...Ελλαδιστάν  της Ρεπούση και του ΕΛΙΑΜΕΠ , αλλά και της  ...ΔΗΜΑΡ, ανοίξουμε  λίγο τα μάτια  μας .. 
Για να  δούμε πως οι  ..."κουτόγραφκοι" , όπως τους αποκαλούμε ,
 ΜΕΛΕΤΟΥΝ  τους  αρχαίους ΄Ελληνες συγγραφείς και  φιλοσόφους ...
Για να  πάρουν κάτι  από τις  γνώσεις  τους  ...
Στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ των Μνημονίων αυτούς τους ...ξεγράφουμε  ..Κανονικά ..

"Είναι 7.30 το πρωί και ο πρώτος στίχος της Οδύσσειας «Ανδρα μοι έννεπε, Μούσα, πολύτροπον, ος μάλα πολλά» ακούγεται από τον κήπο του πανεπιστημίου.
Είναι μια από τις ημέρες που οι ήρωες του Ομήρου ζωντανεύουν σε δεκάδες αμερικανικά πανεπιστήμια, από τη Νέα Υόρκη έως το Τέξας, με την ανάγνωση της Οδύσσειας και της Ιλιάδας από τον πρώτο έως τον τελευταίο στίχο τους.

Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά μοιράζονται την αγάπη για τα διάσημα έπη, περιμένουν τη σειρά τους για να διαβάσουν ένα απόσπασμα της Οδύσσειας ή της Ιλιάδας με σκοπό να μεταδώσουν τη γνώση για τον Ομηρο στους σπουδαστές και την τοπική κοινωνία.
 Η ανάγνωση ξεπερνά σε διάρκεια τις 15 ώρες και ολοκληρώνεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν ο τελευταίος αναγνώστης διαβάσει το στίχο «Μέντορι ειδομένη ημέν δέμας ηδέ και αυδήν» και κλείσει το βιβλίο του.

Οι μαραθώνιοι έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ώστε οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν το μάρκετινγκ στο αίμα τους, εφηύραν τον όρο «Homerathon», τυπώνοντας πάντα τα αντίστοιχα μπλουζάκια και αφίσες, ώστε να προωθήσουν τη διοργάνωση.


Οι «Ομηρικοί Μαραθώνιοι» είναι λίγο από όλα.
 ΄Εχουν κάτι από αναπαράσταση των γιορτών της αρχαίας Αθήνας, όπου γινόταν απαγγελία των ομηρικών επών από την αρχή μέχρι το τέλος, και κάτι από πρακτική εξάσκηση για τους φοιτητές κλασικών σπουδών.
 Επιπλέον, χαρακτηρίζονται από το συνηθισμένο αμερικανικό κολεγιακό χιούμορ. 
Ο Τσαρλς Τσέισον, διευθυντής του τμήματος κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Τέξας, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα που διοργάνωσαν ένα μαραθώνιο ανάγνωσης ομηρικού έργου λέει στο «Εθνος» ότι
  •  «αυτό είναι ακριβώς το είδος της πρακτικής άσκησης που χρειάζονται οι φοιτητές των κλασικών σπουδών. 
  • Επίσης είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δείξουμε κάτι διαφορετικό στην πλειονότητα των φοιτητών που σπουδάζουν μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων ή οικονομικά, με το σκεπτικό ότι θα έχουν καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Δυστυχώς, στις ΗΠΑ οι κλασικές σπουδές κινδυνεύουν».
Δύο νεαροί μελετούν προσεκτικά τα ομηρικά κείμενα πριν ανέβουν στο βήμα
Μολονότι και τα δύο έπη του Ομήρου είναι εξαιρετικά δημοφιλή, η πλάστιγγα γέρνει ελαφρά προς την Οδύσσεια αφενός επειδή η Ιλιάδα είναι κατά 3.500 στίχους μεγαλύτερη και αφετέρου επειδή θεωρείται, θεματικά, από τους Αμερικάνους πιο «βαρύ» έργο. Η Τζάκι Μάρεϊ, καθηγήτρια κλασικών σπουδών του κολεγίου Skidmore στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι «προτιμούμε την Οδύσσεια γιατί είναι περισσότερο γνωστή στον κόσμο, και επιπλέον είναι αρκετά περιπετειώδης για να κρατά το ενδιαφέρον των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το έργο του Ομήρου. Εχει ιστορίες με τέρατα και μάγισσες που πάντα κρατούν το ενδιαφέρον».
Θα περίμενε κάποιος ότι αυτοί οι μαραθώνιοι απευθύνονται αποκλειστικά στους φοιτητές και τους καθηγητές του τομέα των κλασικών σπουδών. 
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Τρεις χιλιάδες χρόνια μετά τη συγγραφή τους, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια εξακολουθούν να γοητεύουν τους αναγνώστες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. «Αναμφίβολα η πλειονότητα όσων έρχονται να διαβάσουν ή να ακούσουν ανήκουν στον κλάδο μας. Εχουμε όμως και μαθητές σχολείων, φοιτητές άλλων κλάδων που δεν κάθονται 15 ώρες, αλλά περνούν για μία ώρα και ακούν κάποιες ραψωδίες, απλούς ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Πριν από λίγα χρόνια ήρθε για να λάβει μέρος ένας συνταξιούχος καθηγητής, ο οποίος ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα μόνο για να διαβάσει μια ραψωδία».

Σε κάποιες περιπτώσεις οι φοιτητές και οι καθηγητές αποφασίζουν να ζωντανέψουν περισσότερο τη διοργάνωση και επιστρατεύουν περικεφαλαίες, χλαμύδες και δάφνινα στεφάνια

Τις περισσότερες φορές τα ομηρικά κείμενα απαγγέλλονται από την αγγλική μετάφραση. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι επιλέγουν να διαβάσουν στα ελληνικά, κάτι που μπορεί δημιουργήσει εξαιρετικά αστείες καταστάσεις. «Πριν από λίγα χρόνια ένας από τους συμμετέχοντες, ο οποίος δεν ήταν μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, διάβαζε το κείμενο στα ελληνικά. Αυτό που άκουγα με ξένιζε. Μετά από λίγη ώρα κατάλαβα ότι διάβαζε τη Βίβλο και όχι την Οδύσσεια. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να τον απομακρύνουμε» διηγείται ο καθηγητής Τσέισον.

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ :Ανάγνωση με περικεφαλαίες και χλαμύδες
Αρκετοί από τους μαραθωνίους περιλαμβάνουν μόνο την ανάγνωση του κειμένου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι φοιτητές και οι καθηγητές αποφασίζουν να ζωντανέψουν περισσότερο τη διοργάνωση. Eτσι, επιστρατεύονται περικεφαλαίες, χλαμύδες, δάφνινα στεφάνια και μουσικά όργανα.


Αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί κωμικό ή να εκληφθεί ως παρωδία, η χιουμοριστική αντιμετώπιση των μαραθωνίων είναι συχνά ο λόγος της επιτυχίας τους.

Ο καθηγητής Τσέισον λέει ότι το Πανεπιστήμιο του Τέξας «έχει μια μεγάλη συλλογή από περικεφαλαίες, σπαθιά και ρούχα που παραπέμπουν στην αρχαιότητα. Ο κόσμος θέλει να τα φοράει κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου».

Στο κολέγιο Skidmore οι αναγνώσεις γίνονται συχνά με τη συνοδεία μουσικής. Κάθε ραψωδία συνοδεύεται από ακουστικές κιθάρες οι οποίες, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μάρεϊ, μεγιστοποιούν το συναίσθημα των ομηρικών επών.

Αυτοσχεδιάζουν
«Δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο ή συγκεκριμένο κομμάτι που παίζουν όσοι αποφασίσουν να ντύσουν με τη μουσική τους την ανάγνωση των κειμένων. Τις περισσότερες φορές είναι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί. Επίσης η ίδια η μουσική δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Αρχαίας Ελλάδας. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, αν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζω αν υπάρχουν μουσικοί στις ΗΠΑ που έχουν αυτές τις γνώσεις», καταλήγει η καθηγήτρια Μάρεϊ.

                  Στέλιος Βογιατζάκης

Για περισσότερα  σε ethnos.gr

Όταν χλευάζουμε το Ζαγοράκη...




Κώστας Λιανίδης 

Όταν χλευάζουμε το Ζαγοράκη σχετικά με την ευρωβουλή, δεν το κάνουμε επειδή είναι αμόρφωτος και “λαϊκός” (ποδοσφαιριστής). Το κάνουμε επειδή είναι ανύπαρκτος πολιτικά.

Όταν χλευάζουμε την Καϊλή δεν το κάνουμε επειδή είναι χοτ γκόμενα που δεν έχει θέση στο ευρωκοινοβούλιο αλλά σε καλλιστεία, το κάνουμε επειδή είναι ανύπαρκτη πολιτικά.

Όταν κοροϊδευουμε τον Ανατολάκη, δεν το κάνουμε επειδή δεν ξέρει γράμματα αλλά...
επειδή έχει καταθέσει επερωτήσεις στη Βουλή για αεροψεκασμούς, ούφο και εξόρυξη νδκςοθτων.

Συνεπώς, με το να κράζει κάποιος την Κούνεβα* επειδή είναι καθαρίστρια ενώ ο χ ψ Γραμματικάκης και δεν ξερω γω ποιος άλλος .. μορφωμένος απλά δείχνει οτι δεν έχει καταλάβει Χριστό απ το τι συμβαίνει τόσα χρόνια στην Ελλάδα.
Εκτός κι αν νομίζετε ότι μας κατέστρεψαν οι άνθρωποι του μόχθου.

(*παρεμπιπτόντως η Κούνεβα εχει σπουδασει ιστορια κι αρχαιολογία στη χώρα της και κατέληξε να εργαζεται ως καθαρίστρια λόγω οικονομικών αναγκών όταν στην Ελλάδα ακόμα δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γίνεται δίπλα απ τη μύτη μας)
Από netakias μέσω Greki

Kαίει τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Ρούλα ο πρώην σύζυγός της Θόδωρος Ουσταμπασίδης για τις χοντρές καταθέσεις στην Ελβετία


Mε τίτλο: "Ο πρώην της Ρούλας "καίει" τον Γιάννο!" κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή η Realnews, η οποία αποκαλύπτει "καταθέσεις-φωτιά για το 1,3 εκατ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ". 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Θόδωρος Ουσταμπασίδης καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του Ρ. Κουράκου για την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην ελβετική τράπεζα HSBC".

Ο πρώην σύζυγος της Ρ. Κουράκου είπε στις δικαστικές Αρχές:...
  • "Δεν νομίζω, ότι από τα χρήματα που έδινα στην πρώην σύζυγό μου μπορούσε να αποταμιεύσει. 
  • Αυτά προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας".
Από real

Τα παραμύθια των ΣαμαροΒενιζέλων περί ...«τέλους των μνημονίων»



Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν απόλυτα στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων. 
Τα περί «τέλους των μνημονίων» ήταν παραμύθια προεκλογικής κατανάλωσης από έναν πρωθυπουργό παραδομένο στα συμφέροντα των δανειστών» .
Αυτό  σημειώνει, μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου σε σχόλιο της, με αφορμή την ανακοίνωση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης.
Αναλυτικά το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
  • «Η χθεσινή ανακοίνωση και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ σχετικά με την εκταμίευση της δόσης γκρεμίζουν την εικόνα που προσπαθεί εδώ και μήνες να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι:
  •  Χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
  •  Η κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν βοήθησε τις εξαγωγές, που παραμένουν χαμηλές.
  •  Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη δεσμευτεί να «αναζωογονήσει» τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (εδώ μάλλον εντάσσονται η απελευθέρωση των απολύσεων, οι αντεργατικές ρυθμίσεις για τις απεργίες κλπ).
  •  Το ζήτημα των τραπεζών δεν έχει ακόμα λυθεί, λόγω των «κόκκινων δανείων».
  • Η δόση εκταμιεύεται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Ακόμα κι αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί πλήρως, θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο.
  • Κυβέρνηση και Τρόικα συμφωνούν απόλυτα στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων. Τα περί «τέλους των μνημονίων» ήταν παραμύθια προεκλογικής κατανάλωσης από έναν πρωθυπουργό παραδομένο στα συμφέροντα των δανειστών».
Πηγή: nonews-NEWS

Οι 3 συνένοχοι παραπληροφόρησης του Mega....



.

Να τους θυμάσθε  και να  τους  ...τιμάτε , όπου τους συναντάτε...
Γιατί έλεγαν  συνειδητά  ψέματα  στον ελληνικό  λαό.
Και όμως χιλιάδες  ΄Ελληνες   εξέλεξαν  την  3η εξ αυτών  για το Ευρωβουλευτίνα  , προκειμένου  να   ...στηρίζει τα  δίκαια  αιτήματά του  λαού!.......
Να θυμήσουμε πως η Σπυράκη (στα δεξιά) ομολόγησε  δημοσίως  το "αμάρτημά" της  , δηλαδή  για απόκρυψη πολύ  σημαντικών πληροφοριών   από τον ελληνικό λαό.
Ακολούθησε  ο Ντερμπεντέρης ..
.Και  μετά  ήρθε  η "οσία" ΄Ολγα ( στο αριστερό της  φωτο) για να δώσει  και  ...συγχωροχάρτι.
Για το  μείζον  θέμα της παραπληροφόρησης   οι typologies..gr επισημαίνουν:

  • "Ούτε η Όλγα Τρέμη βλέπει παραβίαση της δεοντολογίας από τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πρετεντέρη και της Μαρίας Σπυράκη. O κεντρικός σχολιαστής του Mega είχε δηλώσει , πως    ....«υποδυόμασταν το θέατρο ότι το χρέος είναι βιώσιμο ενώ ξέραμε ότι δεν είναι» για την περίοδο 2010 και η Μαρία Σπυράκη πως γνώριζε ότι έρχονταν αεροπορικώς χρήματα από την Ιταλία στην Ελλάδα,κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά εκείνη το κράτησε “στο μαξιλάρι της”.
  • “Ο καθένας έχει την απόλυτη ελευθερία να πει την άποψή του” , απαντά η Όλγα Τρέμη επιχειρώντας να μειώσει την αξία των αποκαλύψεων περί απόκρυψης των γεγονότων. Κι ενώ η συζήτηση είναι για τη μετάδοση των ειδήσεων, η παρουσιάστρια απαντά πως …”κάποιες απόψεις υιοθετούνται, άλλες εν μέρει, ακόμα και αυτές που δεν υιοθετούνται παίζουν το ρόλο τους στην τελική στάθμιση”.

Τον πάστορα Φώτη Κουβέλη ...κράζει ακόμη και ο κολλητός του Α.Παπαδόπουλος !!!

Μία  ανάρτηση με  δηλητηριώδες  ύφος  
από τον πρώην κολλητό του  προτεστάντη 
πάστορα Φώτη  Κουβέλη , δηλαδή  
τον  Α.Παπαδόπουλο (φωτό σε ...καλοκαιρινή περιβολή)...!!!

Ο ...τελευταίος  (δηλαδή ο Α.Π.) 
χθες βράδυ τούγραψε στο Facebook : 
  • «για να πας από την Αγ. Κωνσταντίνου στην Κουμουνδούρου, δεν χρειάζεται να περάσεις από την Χαριλάου Τρικούπη. Εκτός αν έχεις χαθεί».
Και δεν ντράπηκε...

Πήρες μόλις το...1,2% , κυρ Φώτη μου, και θέλεις να παραμείνεις για να σε αποκαλούν ... "Πρόεδρο";;;;;


Πήρε  μόλις  ...1,2%  των  ψήφων  των Ελλήνων ...
Λέει πως θα  ...φύγει (!!!!) ,αλλά  αναζητάει στήριξη στα άθλια  κομματικά... ¨"όργανα¨"!!!
Δηλαδή στα  ...πνευματικά του  τέκνα!!!

Ω της μωρίας ....

Δεν  θέλει να ξεκουνήσει  από τη θέση του Προέδρου ο ...Πάστορας Φώτης...

Φαίνεται ,πως  εκεί στα  δήθεν  "αντιεξουσιαστικά" κόμματα  υπερισχύουν τα...  Δόγματα και οι προτεστάντες Πάστορες...

΄Ολα τα  άλλα είναι για  το  πόπολο ...

Νέο "μυστήριο" :χάθηκε» δεξαμενόπλοιο μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας...


Αγνοείται η τύχη του MT Orapin 4 και του 14μελούς πληρώματός του,. 
Αυτό  ανακοίνωσε το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας, το οποίο εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να κατελήφθη από πειρατές ενώ κατευθυνόταν από την Σιγκαπούρη στην Ινδονησία.
Το δεξαμενόπλοιο διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου (ένα «γκαζάδικο» όπως λέγεται ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου) που χάθηκε είναι το δεύτερο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στο συγκεκριμένο πολυσύχναστο θαλάσσιο δρόμο.
  • «Θα μπορούσε να είναι πειρατεία.'  Εχουμε στείλει σήμα σε όλα τα πλοία στην περιοχή να έχουν το νου τους και οι Αρχές είναι σε επαγρύπνηση», είπε στο Ρόιτερς ο Νόελ Τσουνκ του κέντρου πληροφόρησης για την πειρατεία.
Η επαφή με το MT Orapin 4 χάθηκε μετά την αναχώρησή του από την Σιγκαπούρη στις 27 Μαΐου, με προορισμό το Ποντιανάκ της Ινδονησίας.Στα τέλη Απριλίου πειρατές είχαν καταλάβει δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Μαλαισίας και είχαν κλέψει 3 εκατ. λίτρα καυσίμων.
Από τις αρχές του 2014 έχουν καταγραφεί οκτώ ένοπλες καταλήψεις εμπορικών πλοίων στα Στενά Μαλάκα και γύρω από την Σιγκαπούρη, έναντι μόλις μίας το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Πηγή: nonews-NEWS

H μικρή Μαρία παραμένει στο "Χαμόγελο του Παιδιού" , με δικαστική απόφαση



Η μικρή Μαρία  θα παραμείνει στην Ελλάδα  ,και  συγκεκριμένα το "Χαμόγελο του Παιδιού"  αναλαμβάνει  την φροντίδα  της.
Αυτό αποφάσισε   το τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε χθες, το δικαστήριο:
  •  έκανε δεκτή τη αίτηση του εισαγγελέα να δοθεί η επιμέλεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού»,
  •  αφαίρεσε την επιμέλεια από τους δυο Ρομά από τα Φάρσαλα που εμφανιζόταν σαν γονείς του παιδιού και
  •  απέρριψε την κύρια παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας του Παιδιού της Βουλγαρίας που ζητούσε επίσης να αναλάβει την επιμέλειά του, με το σκεπτικό ότι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού είναι Βούλγαροι.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι αφαιρείται από τους Ελευθερία Δημοπούλου και Χρήστο Σαλή, «η άσκηση του συνόλου επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου θήλεος, με το όνομα "Μαρία", που γεννήθηκε στη Λαμία την 31-1-2009 και διαμένει στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Το Χαμόγελο του Παιδιού"». Και, «αναθέτει την άσκηση του συνόλου της επιμέλειας της ως άνω ανήλικης, στο σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Το Χαμόγελο του Παιδιού"».
Αναφορικά με την απόρριψη του βουλγαρικού αιτήματος, στην απόφαση του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
  • «Δεν κρίνεται υπέρτερο του συμφέροντος του ανηλίκου, να μη διαταραχθεί η ψυχοσωματική του ανάπτυξη, με την εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος, δεδομένης δε της ηλικίας του (πέντε ετών), η οποία θα του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ένταση, καθώς θα κληθεί να εκπαιδευτεί σε μία άλλη γλώσσα και να ενταχθεί σε διαφορετικές κοινωνικές δομές.
Πηγή:ethnos.gr

Η νέα αριθμητική της κυβέρνησης.Σαμαρά και Βενιζέλου : «Δεν ηττήθηκα εγώ που έχασα 827.929 ψήφους, αλλά ο πρώτος που έχασε 138.323»!!!



Οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχασαν συνολικά στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής 827.929 ψήφους, σε σχέση με αυτές του Ιουνίου 2012. 
Ταυτόχρονα, οι τρεις πρώην κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ), έχασαν συνολικά 1.144.217 ψήφους!!!, με αποτέλεσμα μάλιστα, το ένα από αυτά τα κόμματα να διαλυθεί. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί την ήττα της.

Με απύθμενο πολιτικό θράσος, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν κοιτάνε...
το εκλογικό χάλι τους, αλλά θεωρούν ότι νομιμοποιούνται επειδή και το πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) έχασε 138.323 ψήφους. Δηλαδή μας λέει κατάμουτρα η κυβέρνηση: «Δεν ηττήθηκα εγώ που έχασα 827.929 ψήφους, αλλά ο πρώτος που έχασε 138.323 ψήφους»!!! Και μας το λέει αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση έδωσαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση έχασε κατά κράτος.
Έτσι παρατηρείται το απίστευτο φαινόμενο, να συνεχίζουν να συγκυβερνούν και να λαμβάνουν εξοντωτικά λαϊκά μέτρα, το δεύτερο και τέταρτο κόμμα. Όμως, με αυτά τα αποτελέσματα και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, θα εξέλεγαν μόνο 86 βουλευτές και επομένως σήμερα στερούνται κάθε λαϊκού ερείσματος και στην ουσία (και όχι τυπικά) κάθε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως.
Επιπλέον, από τις 54 εκλογικές περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 33 εκλογικές περιφέρειες (το 61,11%) ενώ η ΝΔ κέρδισε μόνο 21 (δηλαδή το 38,89%).Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τη λαϊκή στήριξη στο έργο της, δεν έχει παρά να συναινέσει στην κατάργηση του bonus των 50 εδρών και την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει και στοιχειώδης πολιτική ευθιξία.
Από hassapis-peter μεσω Greki

Φώτη και κυρ Φώτη , άσε τα ..΄Οργανα και τράβα σπίτι σου!



Τα .."΄Οργανα"  θ΄αποφασίσουν για τον κυρ  Φώτη της  ΔΗΜΑΡ!
Και τα πρώτα "΄Οργανα"  είπαν  πως τον ...θέλουν πολύ!
Θα ρθουν - σε  ...μια  εβδομάδα- και τ΄άλλα ΟΡΓΑΝΑ  για να πουν πως τον ...ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ!
Κυρ  Φώτη ...Xesta na pane  sto kalo ...
Τράβα στο σπιτάκι  σου ...
Μόνος  σου  ...
Και μην περιμένεις  να σε  ΣΩΣΟΥΝ  τα ...ΟΡΓΑΝΑ!

(Η εικονογράφηση από: Τα κουρέλια τραγουδάμε ... ακόμα ,μέσω Greki.gr )


Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ συζητά και για την .. οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας !!!!



"Είναι βιώσιμη η οικονομική ανάκαμψη;",
 "Υπάρχει πράγματι ιδιωτική ζωή;"....
Δυο πολύ σημαντικά  ζητήματα  συζητούν αυτές τις  ώρες  τα μέλη  της μυστικής  και  φοβερής  Λέσχης Μπίλντεμπεργκ  , στην Κοπεγχάγη.
Αποφασίζουν   γα εμάς πριν από εμάς  για εμάς !!!
Και το λέμε  αυτό  γιατί  εκεί συμμετέχει και η  Λαγκάρντ (του  ΔΝΤ) .Θα συζητήσουν και  ...αποφασίζουν για την...ανάκαμψη. Και την ...ανάκαμψη της Ελλάδας!Κι αν  αυτή  είναι ...δυνατή!!! Κι αυτό  μας  ενδιαφέρει  τρομερά.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ομάδας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων
  •  η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, 
  • η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, 
  • οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σουηδίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο και Καρλ Μπιλτ,
  •  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, 
  • ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και 
  • ο πρόεδρος του Google Έρικ Σμιτ.
Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που αποκαλύπτονται οι τίτλοι των υπό συζήτηση θεμάτων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Νησιά Σαμόα : νησιά της ευτυχίας ή Νησιά των θαλασσοπόρων !!!




Τα νησιά Σαμόα,είναι  γνωστά και ως ”Νησιά των θαλασσοπόρων”.
Βρίσκονται στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό, 2.400 χλμ. βόρεια της Νέας Ζηλανδίας..
 Περιλαμβάνουν 9 ηφαιστειογενή νησιά, από τα οποία μόνο τα τέσσερα κατοικούνται.
Παραδοσιακά, τα νησιά αποτελούσαν την κοιτίδα των Πολυνησίων
Οι αυτόχθονες εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1000 π. Χ
Τα νησιά εξερευνήθηκαν τον 18ο αιώνα από Ολλανδούς και Γάλλους εμπόρους και εξερευνητές, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1830 άρχισαν αποστολές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Σαμόα και πολλοί Σαμοανοί έγιναν Χριστιανοί.
Στον πολιτισμό των Σαμοανών, οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται από κοινού. Η πίστη, η οικογένεια και η μουσική αποτελούν το τρίπτυχο του πολιτισμού των Σαμόα.
Χαρακτηριστική είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ιδιωτική ζωή, καθώς σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οι Σαμοανοί λειτουργούν συλλογικά.
Οι παραδοσιακοί τόποι διαβίωσης είναι τα Fale, σπίτια χωρίς τοίχους στα οποία μέχρι και είκοσι άτομα μπορούν να κοιμηθούν μαζί.
Τα νησιά ήταν γνωστά στους Ευρωπαίους ως “Νησιά της Ευτυχίας”, κυρίως λόγω του ανεπιτήδευτου τρόπου ζωής των ανθρώπων τους (fa’a Samoa) και της σύνδεσής τους με τη φύση.


Πηγή metrogreece.gr

Γυμνή καβάλα στο άλογο η Λαίδη Γκοντάιβα , για να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι ...




Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα (980 - 1067) ήταν η όμορφη σύζυγος του Κόμη Λίοφρικ Γ' του Κόβεντρι. Επί των ημερών του, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία.
Επανειλημμένως, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονής της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, αν θα ίππευε γυμνή στους δρόμους της πόλης.
Η Γκοντάιβα πήρε τα λόγια του τοις μετρητοίς κι αφού έβγαλε ένα Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, διέσχισε την πόλη με το άλογό της, σκεπάζοντας το σώμα της μόνο με τα μακριά μαλλιά της.
Σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, ένας ράφτης αγνόησε το διάταγμα και άνοιξε μια τρύπα στο παραθυρόφυλλό του, για να δει τη Λαίδη γυμνή. Λέγεται ότι η τιμωρία του ήταν να τυφλωθεί. Η Γκοντάιβα, πάντως, πέτυχε το σκοπό της, αφού ο κόμης κράτησε το λόγο του και κατάργησε την εξαντλητική φορολογία.
Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Για τη Λαίδη Γκοντάιβα γράφτηκαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια, όπως το Lady Godiva's Operation (1968) των Velvet Underground και το Lady Godiva (1967) των Peter and Gordon, ενώ αναφορά σ' αυτήν υπάρχει και στο τραγούδι Don't Stop Me Now (1978) των Queen.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Αμερικανός εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση στη Συρία




Αμερικανός πολίτης βρισκόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στη Συρία στα τέλη του Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Ο Αμερικανός πολίτης που εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία φέρεται πως είναι ο Μονέρ Μοχάμαντ Αμπού-Σάλχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που πρώτη ανέφερε το όνομα του βομβιστή, ο άνδρας μεγάλωσε στη Φλόριντα και πέρυσι πραγματοποίησε ταξίδι στη Συρία.
Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε προτού πραγματοποιηθεί η επίθεση, ότι ο Αμπού-Σάλχα είχε ταξιδέψει στη Συρία και είχε ενταχθεί σε ομάδα ανταρτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Ο βομβιστής, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αμπού Χουράιγια αλ-Αμρικί, ήταν αυτουργός μίας εκ των τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα την 25η Μαΐου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας για λογαριασμό της οργάνωσης Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, η οποία είναι προσκείμενη στην αλ-Κάιντα και στόχος της οποίας είναι η πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πηγή φωτό: New York Times μέσω enikos.gr

Ο προφήτης Μπακούνιν Τι έγραψε πριν από ενάμιση αιώνα για τη Γερμανία και την Ευρώπη ο αναρχικός φιλόσοφος




 Ο Μαλούχος  Γεώργιος  (tovima.gr)
Είναι μία επέτειος που δεν τη θυμάται κανείς: συμπληρώνονται σήμερα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου αριστοκράτη ρώσου αναρχικού φιλοσόφου Μιχαήλ Μπακούνιν, που γεννήθηκε το 1814 και μέχρι το θάνατό του στην Ελβετία το 1876 έγινε θρύλος για όσα έκανε και για όσα έγραψε, σε μια ζωή βγαλμένη μέσα από τουςΔαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι, χωρίς άλλο όριο και στόχο παρά εκείνο της απόλυτης ελευθερίας απέναντι σε κάθε εξουσία, ιδίως του κράτους πάνω στον άνθρωπο, ακόμα και ενός κράτους σοσιαλιστικού.
Η ζωή του, όπως και ο θάνατός του, υπήρξε ένα πραγματικό μυθιστόρημα: οι επαναστάσεις, οι συγκρούσεις, οι φυλακίσεις, οι αποδράσεις, ο γύρος του κόσμου μέσα από τον αρκτικό κύκλο από τη Σηβιρία μέχρι το Λονδίνου...
 Διανοητής με σκέψη πρωτογενή και ριζοσπαστική και με βαθιές ρίζες στην ελληνική σκέψη και στον εγελιανισμό, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Μπακούνιν υπήρξε ο μεγάλος αντίπαλος του Κάρολου Μαρξ στις διεργασίες της Πρώτης Διεθνούς με αντικείμενο την κατεύθυνση που θα λάμβαναν τα κινήματα αμφισβήτησης της βαθειά αντιδημοκρατικής, οπιστοδρομικής Ευρώπης της εποχής.
Η σύγκρουση των δύο ήταν αμφίροπη στα πρώτα χρόνια – πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν τότε ότι ο Μπακούνιν θα γινόταν ο κύριος ηγέτης του διεθνούς κινήματος. Και ήταν σύγκρουση χωρίς έλεος: ο Μπακούνιν κατηγορούσε τον Μαρξ ότι ήθελε να γερμανοποιήσει τους εργάτες και το κίνημά τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, ο Μαρξ κατήγγειλλε ευθέως τον Μπακούνιν ως πράκτορα του Τσάρου! Η μεταξύ τους σύγκρουση ήταν ίσως σκληρότερη από εκείνη που είχαν με τις δυνάμεις που ήθελαν να αποκαθηλώσουν. Ο Μαρξ νίκησε και η μνήμη του Μπακούνιν έσβυσε.
 Ο Μπακούνιν έζησε πλήθος επαναστάσεις στην Ευρώπη, σε ορισμένες εκ των οποίων πρωτοστάτησε. Στη Δρέσδη, πολέμησε στα χαρακώματα δίπλα στον Ριχάρδο Βάγκνερ – σύμφωνα με πολλούς ο Μπακούνιν είναι ο ήρωας που κρύβεται πίσω από τον Τανχόιζερ, το αριστούργημα του Βάγκνερ για την αιώνια αναζήτηση του απόλυτου.
Κι όταν οι συγκρούσεις καταλάγιασαν, ο Βάγκνερ κάλεσε τους συντρόφους του στην Οπερα της Δρέσδης: ακούσαμε τότε από τον μαέστρο μια μουσική για την οποία άξιζε να πεθάνει κανείς χίλιες φορές γράφει ο μέγας Ρώσος προφήτης της ανεκπλήρωτης ελευθερίας: ήταν η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν.
 Τα κειμενά του έμειναν, τα περισσότερα, ημιτελή. Ομως αυτό κάθε άλλο παρά περιορίζει τη σημασία τους. Στο έργο του Θεός και Κράτος ίσως το σημαντικότερο κείμενο αμφισβήτησης της εποχής του, ο Μπακούνιν πλησίασε στην ελευθερία περισσότερο από κάθε άλλον σύγχρονό του – και όχι μόνον – διανοητή.
Στην Εξομολόγηση, που γράφτηκε μέσα στις φυλακές της Σηβιρίας σε μία στιγμή που ο Μπακούνιν πίστευε ότι μάλλον θα πέθαινε από το σκορβούτο, αποκαλύπτονται συναρπαστικές, οραματικές όψεις του που σπάνε τις ευθείες γραμμές και τα κουτάκια σκέψης που γέννησε ο μαρξισμός και γέμισε με αυτά τον κόσμο: η πολυπλοκότητα και οι αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκονται εδώ στο απόγειό τους, σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχουν όσοι πισττεύουν ότι μπορούν να υποτάξουν την ιστορία σε κανόνες.
 Ο Μπακούνιν, που ήταν πολύ περισσότερα από έναν άνθρωπο που έβαζε βόμβες όπως πολλοί ίσως σήμερα πιστεύουν, δεν έδρασε στην πατρίδα του, τη Ρωσία – κι αυτό λέει πολλά. Κυνηγήθηκε όμως από τις πιο μεγάλες αστυνομίες της Ευρώπης της εποχής του και τον έπισαν, ποιοι άλλοι, οι Πρώσοι.
Πέρασε πολύ καιρό στη Γερμανία και έδρασε πολύ στο έδαφός της, σε μία εποχή που, προσοχή, η Γερμανία δεν είχε ολοκληρωθεί ως η αυτοκρατορία του Μπίσμαρκ με την κυριαρχία στην Ευρώπη που γνώρισε από το 1871 και έπειτα. Πολύ περισσότερο, δεν είχε κάνει τους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ου αιώνα.
Χωρίς όλα αυτά να έχουν ακόμα συμβεί, ο Μπακούνιν έγραψε, όσο βρισκόταν στη Γενεύη, μία παράγραφο για τη Γερμανία που αξίζει να διαβάσει κανείς σήμερα, 200 χρόνια από τη γέννησή του, ως ένα δείγμα της μοναδικής του ικανότητας για την αντίληψη του βάθους των πραγμάτων. Γράφει, προφητικά επίκαιρός σήμερα όσο ποτέ, για την ουσία του γερμανικού φαινομένου που επανακάμπτει εκ νέου και οδηγεί, στις αρχές του 21ου αιώνα, την Ευρώπη ξανά σε τροχιά αποσύνθεσης:
 ...Στη Γερμανία όμως αναπνέεις την ατμόσφαιρα μιας τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής σκλαβιάς, φιλοσοφικά ερμηνευμένης και αποδεκτής από ένα μεγάλο λαό μοιρολατρικά και ηθελημένα [...] Σε όλες τις διεθνείς της σχέσεις η Γερμανία, από τις απαρχές της κιόλας, αργά και συστηματικά έπαιζε πάντα το ρόλο του εισβολέα, του κατακτητή, πάντα πρόθυμη να επεκτείνει στο έδαφος των γειτόνων της τη δική της θεληματική υποδούλωση. Και από τότε που εδραιώθηκε οριστικά ως ενιαία δύναμη έγινε μια απειλή, ένας κίνδυνος, για την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης. Η σημερινή Γερμανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποδούλωση, θριαμβευτική και κτηνώδης...

Επιστολή κατά του φασισμού από την οικογένεια του Απ.Σάντα, που σαν σήμερα μαζί με τον Μ.Γλέζο κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη



Έχουν περάσει 73 χρόνια από τη νύχτα που ο Απόστολος Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Με αφορμή την ημέρα, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Απ.Σάντα, οι κόρες του αγωνιστή έστειλαν επιστολή κατά του φασισμού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
  • « 30 προς 31 Μαΐου 1941 υπεξαιρέθηκε η πολεμική σημαία της Βέρμαχτ, με το οικόσημο του Κάιζερ και τον μισητό αγκυλωτό σταυρό – την σβάστικα – από τον ιερό βράχο του Παρθενώνα. 
  • » 73 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τη νύχτα αυτή όπου οι δύο νέοι φίλοι τότε, και συναγωνιστές αργότερα, έκαναν την πρώτη αντιστασιακή πράξη με τέτοια συμβολική αξία σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
  • » Ναι, ομιλούμε για τον Απόστολο Σάντα, που δυστυχώς στις 30 Απριλίου 2011 έφυγε από τη ζωή και τον Μανώλη Γλέζο που συνεχίζει τον αγώνα. 
  • » Τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το θάνατο του πατέρα μας. Όμως, ο Φασισμός ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ… ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! 
  • » Είναι γεγονός ότι τη νύχτα αυτή υπήρξαν δύο μεγάλοι συμβολισμοί. 
  • » Ο ένας ήταν το μίσος, η οργή, η «δήθεν ανωτέρα φυλή» που επέφερε τη βία μεταξύ των ανθρώπων, και το νόμο της ζούγκλας «ο δυνατότερος έχει δικαίωμα ζωής ο αδύναμος όχι» - όλα αυτά λοιπόν τα εξέφραζε με μία λέξη η σβάστικα! Το σύμβολο των Ναζί που πρέσβευαν μία από τις χειρότερες για το ανθρώπινο είδος θεωρίες: τον Εθνικοσοσιαλισμό. Διαιρεί τους λαούς και επιφέρει διχόνοιες, μίση, στο έπακρο τη βία, και ότι υπάρχει στη σκοτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
  • » Ο άλλος συμβολισμός ήταν η Ακρόπολη. Ο θαυμάσιος Παρθενώνας ένα έργο γεμάτο ήλιο, σύμβολο και κατάκτηση των ωραιότερων πλευρών του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, της δημιουργίας της τελειότητας, της τέχνης, της ομορφιάς της ζωής, της δημοκρατίας, ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η πιο φωτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
  • » Είμαστε Ελληνίδες και Έλληνες, αφήστε τους δήθεν συμβολισμούς για ψήφο διαμαρτυρίας στους Νέο Ναζί. Έχετε ευθύνη κυρίες και κύριοι όσοι από εσάς έχετε ψηφίσει αυτό το Ναζιστικό Κόμμα της Χρυσής Αυγής και να γνωρίζετε ότι οι λαοί δεν ξεχνούν! 
  • » Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε ένας από τους τραγικότερους πολέμους στην ιστορία της Ανθρωπότητας και η Ελλάδα μας το πλήρωσε πολύ ακριβά ως δεύτερη χώρα μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση σε απώλειες. Εσείς όλοι των μεγάλων ηλικιών ή προέρχεστε από οικογένειες προδοτών ή είστε οι άνθρωποι που επιπλέουν σε όλες τις καταστάσεις… Ξανασκεφτείτε τι ακριβώς κάνετε.. Συγχωροχάρτι δεν υπάρχει για κανέναν!
  • » Όσον αφορά τους νέους που έχουν ταχτεί στο πλευρό της Χρυσής Αυγής σαφώς και έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, ευθύνη γι’ αυτό. Οι νέοι δεν βολεύονται εύκολα και εάν δεν έχουν γνώσεις, μόρφωση, δεν έχουν διαβάσει ιστορία και γενικότερα εάν η Παιδεία της χώρας τους δεν μπορεί να τους δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους περί κοινωνικής αδικίας, κρίσεις οικονομικές που φέρνουν τον άνθρωπο σε απελπιστική θέση, και γενικότερα εάν η χώρα που υποτίθεται ότι έδωσε τα φώτα της για τη Δημοκρατία στη Δύση, δεν μπόρεσε να καλλιεργήσει στους νέους της αυτή ακριβώς την έννοια, η Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που άλλαζε κάθε φορά που άλλαζε και η παλαιά δικομματική διακυβέρνηση της χώρας μας.. σίγουρα τα αποτελέσματα είναι αυτά… 
  • » Νέες και Νέοι, διαβάστε μόνοι σας, χωρίς "δασκάλους" ή καθοδηγητές την ιστορία σας. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για την Ελλάδα μας, όχι όμως ως Έθνος ανώτερο από τα άλλα. Η Ελλάδα πρεσβεύει μία χώρα ειρηνική, με ανθρώπους φιλειρηνικούς, φιλόξενους στους ξένους, συμπαραστάτες σε λαούς κυνηγημένους, πανανθρώπινες αξίες για τη ζωή, μια ζωή γεμάτη ήλιο.
  • » Βοηθήστε τους μεγαλύτερους και την ίδια τη κοινωνία μας για ένα καλύτερο αύριο με καλοσύνη.
  • » Αυτά είχαμε να πούμε τόσο για τα τρία χρόνια που μας λείπει ο αγαπημένος μας πατέρας, όσο και για την επέτειο των 73 χρόνων από το γεγονός της υπεξαίρεσης της σβάστικας από την Ακρόπολη.
  • » Η οικογένεια του Απόστολου Σάντα,
  • Οι κόρες του Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα.
  • 30 Μαΐου 2014».