Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ανοιχτή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στη σύνοδο των G-7 για να βρεθεί εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα !




Πιο  δυνατή παρέμβαση από τις ΗΠΑ ίσως  μπορεί να μην  υπάρχει.
Για το ...ελληνικό πρόβλημα , μιλάμε .
Ιδού :
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, θα θέσει σήμερα και το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο των G-7, στη Δρέσδη της Γερμανίας.
 ΄Οπως γράφει ο  εμπειρότατος   δημοσιογράφος  Μιχάλης  Ιγνατίου  *
  •  " Αμερικανική πηγή μας δήλωσε ότι θα το θέσει ως εξής: 
  • “Με εντολή του κ. Ομπάμα θα ζητήσει την ενθάρρυνση των μερών για να καταλήξουν σε μία εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες”.
Και προσθέτει ο Μ.Ιγνατίου :
  • " Αναμένεται ότι η παρέμβαση θα είναι ισχυρή, αλλά την ίδια στιγμή οι παρατηρητές στην Ουάσιγκτον “κρατούν μικρό καλάθι”, καθώς η μόνιμη απάντηση των Γερμανών στους Αμερικανούς είναι “δώστε δανεικά για να δικαιούστε να μιλάτε”. Βεβαίως, μία αμερικανική παρέμβαση είναι πάντα καλοδεχούμενη ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει υποστήριξη από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη.
  • Ο κ. Λιού συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πριν αναχωρήσουν για τη Γερμανία και στα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν και η Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι δεν θα δοθούν λεπτομέρειες της συνομιλίας στη δημοσιότητα.
  • Αναφορικά με το μείζον θέμα των δόσεων, έγιναν γνωστά τα εξής: “Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οι δόσεις από τέσσερις να γίνουν μία. Εχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα. Η διευθέτηση αυτή έχει ζητηθεί από το Ταμείο ελάχιστες φορές και μόνο μία φορά η απάντηση ήταν θετική”. Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα διερεύνησε το θέμα και ειδικά τις διαδικασίες.

Σημειώνεται ,ότι στη Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας. Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.
 *  http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου