Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΔΝΤ ,στο οποίο τονίζει Αποτύχατε! Βοηθήστε την Ελλάδα




Ραγδαίες και ανατρεπτικές είναι οι εξελίξεις, καθώς με επιστολή τους προς την Κριστίν Λαγκάρντ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέκα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση ότι το Ταμείο μπορεί, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να βρεθεί υπόλογο για την οικονομική καταστροφή που βοηθά να επιβληθεί σε μια χώρα.

Την επιστολή υπογράφουν 9 μέλη του Κογκρέσου και ένας Γερουσιαστής οι οποίοι καλούν το ΔΝΤ να επιδείξει «την υποσχόμενη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία και άλλες ακούσιες συνέπειες».

Αναλυτικά η επιστολή:

"Σου γράφουμε την επιστολή γιατί ανησυχούμε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, των οποίων το ΔΝΤ είναι μέλος. Σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν θα υπάρξει μόνο πλήγμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στην παγκόσμια.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, καθώς και οι περιορισμοί στην πίστωση προς την ελληνική κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα, λόγω της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα, έχουν ήδη σπρώξει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και δυσκολεύουν την ανάκαμψη κάθε εβδομάδα που περνάει. Ανησυχούμε ιδιαίτερα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και αναφορές στον Τύπο που δείχνουν ότι το Ταμείο κρατάει σκληρή στάση όσον αφορά τις απαιτήσεις να εφαρμόσει η Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολύ μέσω μια πολύ επώδυνης προσαρμογής την τελευταία εξαετία, έχοντας χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και με 26% του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερους από τους μισούς νέους να βρίσκονται στην ανεργία. Η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει τον δημόσιο τομέα κατά 19% και έχει εφαρμόσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απαίτησε το ΔΝΤ και οι πιστωτές της. Έχει υποστεί μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη πέρυσι. Την ίδια ώρα, όπως ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται στην ανάλυσή του, η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους πιστωτές της την τελευταία πενταετία αποδείχθηκε πολύ πιο καταστροφική για την οικονομία από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Η επιμονή του ΔΝΤ -όπως αναφέρεται στην πέμπτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος- ότι η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4% του ΑΕΠ για «πολλά χρόνια» προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της αναγνωρίζεται τώρα από πολλούς ως λάθος. Η Ελλάδα χρειάζεται μια λύση που θα θέτει την ανάκαμψη ως προτεραιότητα, αλλιώς θα συνεχίσει να πέφτει συνεχώς στην ίδια παγίδα της λιτότητας, της ύφεσης και του αυξανόμενου μη βιώσιμου χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση συμβιβασμού, αλλά όπως σημείωσε τον περασμένο μήνα και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, χρειάζεται ευελιξία και από τις δύο πλευρές: «Σαφέστατα, η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια ισχυρή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι” αυτό και δεν υπάρχει φυσικά αμφιβολία ότι το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα είμαστε ευέλικτοι».

Εάν το Ταμείο δεν λάβει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες αυτές, θα βρει απέναντί του ένα εχθρικό Κογκρέσο στην προσπάθειά του να εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν με επιμονή πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, μεταξύ αυτών και τα μέλη των BRICS. 
Ως μέλη του Κογκρέσου σημειώνουμε τη χωρίς προηγούμενο δυσκολία έγκρισης που αντιμετωπίζουν οι προτεινόμενες ποσοστώσεις στο δικαίωμα ψήφου και οι μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης του Ταμείου στο Κογκρέσο από το 2010.

Όπως γνωρίζετε, αυτό έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς μερικές κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια να γίνει το δικαίωμα ψήφου στο Ταμείο πιο αντιπροσωπευτικό των μελών του τον 21ο αιώνα, με αποτέλεσμα να αναζητούν εναλλακτικές θεσμικές λύσεις. 
Θα είναι δύσκολο να αποσπάσετε πλειοψηφία στο Κογκρέσο γι” αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, εάν το ΔΝΤ κριθεί υπεύθυνο για την περαιτέρω καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις απρόβλεπτες συνέπειες οποιασδήποτε οικονομικής κατάρρευσης.

Σας παροτρύνουμε να δείξετε την υποσχόμενη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία και άλλες ακούσιες συνέπειες».
Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου