Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η Ρωσία κατέστρεψε τόνους τροφίμων από την Ευρώπη , που εισήχθησαν κατά παράβαση των κυρώσεων






Η Ρωσία κατέστρεψε με μπουλντόζα μεγάλη ποσότητα τυριού που παρήχθη στη Δύση και τόνους άλλων τροφίμων που εισήχθηκαν κατά παραβίαση των κυρώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προοϊόντων.
Ένας οδοστρωτήρας συνέθλιβε επί μία ώρα εννέα τόνους τυριού
Μια άλλη παρτίδα επρόκειτο να καεί.
Κούτες με μπέικον αποτεφρώθηκαν. 
Ροδάκινα και ντομάτες επρόκειτο, επίσης, να συνθλιβούν από ελκυστήρες.
Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές δυτικών προϊόντων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η καταστροφή των τροφίμων έχει προκαλέσει την κατακραυγή οργανώσεων κατά της φτώχειας που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στους φτωχούς. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και θρησκευτικοί ηγέτες. Ένας από αυτούς αποκάλεσε τις ενέργειες «τρελές, ανόητες και πρόστυχες».

Περισσότεροι από 285.000 άνθρωποι υπέγραψαν ηλεκτρονικά καλώντας τον πρόεδροΒλαντίμιρ Πούτιν να μοιράσει τα τρόφιμα στους φτωχούς.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές και ελλείψεις που πλήττουν τους πολίτες. Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων φθάνει το 20%.


Ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια ρώσοι πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι η καταστροφή των τροφίμων ήταν «πραγματικός θρίαμβος του ανθρωπισμού».


Η ΕΕ παρέχει βοήθεια σε εξαγωγείς γαλακτομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών για να μειώσει τον αντίκτυπο των ρωσικών κυρώσεων σε αυτά τα αγαθά. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το «δίκτυο ασφαλείας» για τον γαλακτομικό τομέα της Ευρώπης παραμένει μέχρι το Μάρτιο του 2016 και για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινά μπλόκα στους δρόμους ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες διοργανώνουν και οι βέλγοι συνάδελφοί τους. Ζητούν υψηλότερες τιμές για την παραγωγή τους, λέγοντας ότι παλεύουν να επιβιώσουν.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου