Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ξηροί καρποί: Τα οφέλη για τον εγκέφαλο


Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου, ενισχύοντας τις εγκεφαλικές συχνότητες που σχετίζονται με τη γνωστικότητα, την επούλωση, τη μάθηση, τη μνήμη και άλλες καίριες εγκεφαλικές λειτουργίες, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας της Λόμα Λίντα υποστηρίζουν ότι ορισμένοι ξηροί καρποί διεγείρουν τις εγκεφαλικές συχνότητες περισσότερο από άλλους.

Για παράδειγμα, τα φιστίκια Αιγίνης παράγουν το μεγαλύτερο κύμα γάμα, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση της διαδικασίας της γνωστικότητας, της συγκράτησης της πληροφορίας, της μάθησης, της αντίληψης και της ταχείας κίνησης των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα αράπικα φιστίκια παράγουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση δέλτα, η οποία σχετίζεται με την ανοσία, την φυσική επούλωση και το βαθύ ύπνο.

Η μελέτη ήταν πιλοτική και εστίασε σε ομάδα εθελοντών που κατανάλωναν αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αράπικα, Αιγίνης, Πεκάν και καρύδια. Τα εγκεφαλικά κύματα από εννέα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού αξιολογήθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Λι Μπερκ σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των έξι ειδών ξηρών καρπών που ελέγχθηκαν, όλα όμως διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, με τα καρύδια να περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα οφέλη από την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι πολλά και σημαντικά: προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη φλεγμονή, επιβραδύνουν τη γήρανση και καταπολεμούν τον καρκίνο.

«Η νέα μελέτη παρέχει σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για τον εγκέφαλο, όπως και για το υπόλοιπο σώμα, ενώ μελλοντικές έρευνες θα αποκαλύψουν αν έχουν και άλλες επιδράσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», υπογραμμίζει ο Δρ Μπερκ.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου