Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Καταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: -Συλλήψεις, κακομεταχείριση και απελάσεις προσφύγων !!!




Η Τουρκία έχει συλλάβει, κακομεταχειριστεί και απελάσει στη χώρα καταγωγής τους Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες,
καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονή μιας νέας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική κρίση.
"Παράλληλα με τις συζητήσεις για τη μετανάστευση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας", η κυβέρνηση της Άγκυρας συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση "πάρα πολλούς, ίσως εκατοντάδες πρόσφυγες και ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο", υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της.


Οι τουρκικές αρχές διέψευσαν αμέσως τις κατηγορίες αυτές.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι Σύροι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Συρία", αντέδρασε Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαβεβαιώνοντας ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πολιτική "των ανοιχτών θυρών" που υιοθετήθηκε από τις τουρκικές αρχές από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία.

"Ορισμένοι (πρόσφυγες) δήλωσαν ότι τους είχαν αλυσοδέσει, ξυλοκοπήσει και μεταφέρει δια της βίας στη χώρα από την οποία είχαν φύγει", προσθέτει η Αμνηστία, στηριζόμενη σε πολλές μαρτυρίες, και καταγγέλλει μια "άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

"Όταν σου περνούν αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια, έχεις την αίσθηση ότι είσαι σκλάβος", δήλωσε στη μη κυβερνητική οργάνωση ένας 40χρονος Σύρος.

Η Άγκυρα έχει υποδεχθεί στο έδαφός της 2,5 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες.

Μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα έναν αυξημένο έλεγχο στα σύνορά της, η Τουρκία έχει συλλάβει χιλιάδες υποψηφίους για απέλαση.

"Αναθέτοντας στην Τουρκία τον ρόλο του φύλακα της Ευρώπης στην κρίση με τους πρόσφυγες, η ΕΕ κινδυνεύει να αγνοήσει και εφεξής να ενθαρρύνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Μια μίνι σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή 8 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να ασχοληθεί με την μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση.
Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κατά την ίδια περίοδο περισσότεροι από 500 μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι τους αυτό, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου