Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης 2018.
To φετινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος είχει επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν και τη νεαρή Κούρδισσα Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η στιγμή της ανακοίνωσης
Όπως σημειώνει η Επιτροπή «αμφότεροι έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια δίνοντας θαρραλέα μάχη κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα».
Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.
«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε (Φωτογραφία: ΑΡ)
Ποιος είναι ο Ντένις Μουκουέγκε
Γιος πάστορα, τρίτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς του , ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε Ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και αργότερα στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες, όπου άρχισε να προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.
Ο δρ Μουκουέγκε κι οι συνάδελφοί έχουν περιθάλψει περίπου 30.000 θύματα βιασμών κι έχουν αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων σεξουαλικής βίας.
Ο Κογκολέζος γυναικολόγος έχει καταδικάσει -και σε ομιλία του στον ΟΗΕ- την ατιμωρησία σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών και έχει εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης της πατρίδας του κι άλλων χωρών επειδή δεν ανέλαβαν επαρκείς πρωτοβουλίες για να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως όπλο στις πολεμικές συγκρούσεις η σεξουαλική βια κατά γυναικών.
Έχει τιμηθεί για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε, ενώ είχε προταθεί και πέρυσι για το Νόμπελ Ειρήνης.
H Νάντια Μουράντ (Φωτογραφία: ΑΡ)
Η Νάντια Μουράντ
Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βάτσλαβ Χάβελ».
Η Μουράντ είναι η δεύτερη νεώτερη υποψήφια που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης, μετά τη Μαλάλα Γιουσουφζάι που ήταν 17 ετών όταν το έλαβε το 2014.
Στις 10 Νοεμβρίου η απονομή
331 άτομα και οργανισμοί προτάθηκαν φέτος για το Νόμπελ -αρκετά κάτω από το ρεκόρ των 376 υποψηφίων του 2016.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
98 βραβεία Νόμπελ από το 1901
98 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί από το 1901. Ο πρώτος αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης το 1901 ήταν ο Ερρίκος Ντυνάν, ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρο, που γεννήθηκε το 1828 στη Γενεύη και η οικογένειά του ήταν γνωστή για το αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό της έργο.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων νικητών, σύμφωνα με τον νορβηγικό οργανισμό, ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι (η νεαρή ακτιβίστρια που μάχεται σθεναρά για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν εκπαίδευση), ηΜητέρα Τερέζα, ο Έλι Βίζελ και ο Νέλσον Μαντέλα.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί αποδέκτες που αμφισβητήθηκε έντονα κατά πόσον άξιζαν να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απραξία της στις μαζικές δολοφονίες και σε ένα κύμα βίας, που ανάγκασε πάνω από 400.000 χιλιάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα.
Άλλο παράδειγμα ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Νίξον, που είχε τιμηθεί για τις προσπάθειές του να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, αλλά υπεραμύνθηκε των βομβαρδισμών στη Καμπότζη, ενώ στήριξε στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Ινδονησία, στη Χιλή και στην Αργεντινή.
Πηγή: iefimerida.gr ,05.10.18
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου