Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ αρχαιοκάπηλοι με πλούσια «δράση» πολλών εκατομμυρίων




Εκατομμύρια έβγαζε πουλώντας τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας σε ιδιώτες συλλέκτες ανά τον κόσμο εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων, η οποία εξαρθρώθηκε σήμερα από μετά από ευρεία επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι άντρες της αστυνομίας πέρασαν χειροπέδες σε 26 άτομα, 22 Έλληνες και τέσσερις αλλοδαπούς. Η οργάνωση είχε εξαπλώσει τα δίχτυα της σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Τρίκαλα, Κόρινθο, Λάρισα, Δράμα, Προμαχώνα, Ρόδο και Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση 41 άτομα –μεταξύ των οποίων και διευθυντές μεγάλων οίκων δημοπράτησης χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 2.000 νομίσματα, κοσμήματα, αγγεία, βυζαντινές εικόνες, σταυροί καθώς και δύο αγάλματα.

Η τοπική ιστοσελίδα Korinthostv.gr μεταδίδει οι αρχές εντόπισαν τα δύο αρχαία αγάλματα κρυμμένα σε πηγάδι στην περιοχή Πετρι Νεμέας.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα αρχηγικά μέλη της σπείρας, που φαίνεται ότι είχαν φροντίσει για την «εύρυθμη» λειτουργία της εγκληματικής ομάδας.
Όπως έγινε γνωστό, οι υποομάδες δρούσαν τοπικά. Μια εξ αυτών έκανε της λαθροανασκαφές ενώ μια άλλη ήταν «επιφορτισμένη» με την εκτίμηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την πώλησή τους σε τρίτη ομάδα.

Οι τελευταίοι ήταν και αυτοί που επικοινωνούσαν με τους ξένους οίκους.

Η λεία των αρχαιοκάπηλων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αλλά υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι αρχαιοκάπηλοι να συνεργάζονταν με εργαζόμενους σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς μεγάλο μέρος της δράσης τους γινόταν στα πέριξ ή εντός αρχαιολογικών χώρων.

Μ. Λαγάνης ,"ethnos.gr" 05.10.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου