Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης: Επαναστάτης και μουσικός, έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μου (ΒΙΝΤΕΟ)


Το όνομα του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε στο πολύκεντρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο χώρο του παλιού Τελωνείου στην παλιά πόλη των Χανίων.



Η τελετή της ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος και αποκάλυψε την επιγραφή στην είσοδο του χώρου.

Η μαρμάρινη πλάκα φέρει το αρχικό γράμμα «Θ», που όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σημαίνει θάλασσα, θέατρο, Θεοδωράκης.

«Δημιουργήθηκε ένας χώρος μέσα από τον οποίο θα προβάλλεται ο πολιτισμός και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη εδώ από τον τόπο καταγωγής του», επισήμανε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο ιστορικό μετατροπής του παλιού Τελωνείου σε χώρο πολιτισμού.


Ο δήμαρχος Χανίων προσέφερε ως δώρο στον Μίκη Θεοδωράκη το λογότυπο του θεάτρου.

Εμφανώς συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον παππού του, Μιχάλη και τον πατέρα του, Γιώργο λέγοντας ότι «αυτοί οι δύο φυτέψανε βαθιά μέσα στην καρδιά μου τις δύο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν τη ζωή μου: Την Ελλάδα και την Κρήτη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ακόμα τόνισε: «Μουσικός και επαναστάτης. Επαναστάτης και μουσικός. Έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μου. Αυτό το θέατρο, επιθυμώ να το αφιερώσω στους αγώνες για την ελευθερία και την αφοσίωση μου στην τέχνη και τη μουσική. Αυτά τα δύο ποτάμια που οι πηγές τους βρίσκονται στα Λευκά Ορη σμίξανε μέσα μου και με διαπλάσανε ως επαναστάτη για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας και ως πνευματικό δημιουργό που το έργο του είναι σφραγισμένο από τις πολιτιστικές παραδόσεις της Κρήτης και της Ελλάδας».

Η εκδήλωση ονοματοδοσίας περιελάμβανε και συναυλία με τους Μαρία Φαραντούρη, Στέφανο Κορκολή, Σοφία Μανουσάκη και Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους πλαισίωσαν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τα «Κίτρινα ποδήλατα» και το μουσικό σύνολο «Vamos».

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης, Θόδωρος Φορτσάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Φωτογραφία - βίντεο: zarpanews.gr

22/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου