Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην Τουρκία, αυτή τη φορά με το όπλο των δασμών !


Στο μέτωπο του εμπορίου περνάει η αμερικανικο-τουρκική κόντρα. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σιγκαπούρη, στην οποία οι δύο πλευρές απέτυχαν να σπάσουν τον πάγο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναθεώρηση του καθεστώτος αδασμολόγητης πρόσβασης τουρκικών προϊόντων αξίας 1,66 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά.

Στη λίστα των προϊόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολύτιμα μέταλλα, φυσικοί λίθοι, μηχανοκίνητα οχήματα και εξαρτήματα, τα οποία εντάσσονται στο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων των ΗΠΑ, βάσει του οποίου δεν επιβάλλονται δασμοί. 
Επισήμως η αναθεώρηση του προνομιακού καθεστώτος έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας να εφαρμόσει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντας αξίας 1,78 δισ. δολ., ως αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. 
Ο Λευκός Οίκος διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον που κρατείται στην Τουρκία.

Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η αμερικανική κίνηση έρχεται σε μία περίοδο, στην οποία οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις.

Σε ξεχωριστή δήλωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σημείωσε ότι έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα του πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα έχει λυθεί μέσα τις «προσεχείς μέρες».

Σε ερώτηση αν το θέμα θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Πομπέο είπε: «Η Τουρκία είναι ένας νατοϊκός εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

04 Αυγούστου 2018 ,naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου