Η σύγχρονη επιστημονική μελέτη έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας, ενώ έχει φανερώσει και άλλα που δεν γνωρίζαμε.
Μια γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες
οι οποίες έχουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως για παράδειγμα τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.
Μοναδικά τερπένια ,όπως το α-πινένιο, το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πώς τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές της.
Ας δούμε ποιες είναι αυτές
Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και πιθανόν θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.
Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα. Ακόμη παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology, έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn, μετά τη χορήγηση μαστίχας Χίου σε κάψουλες για τέσσερις εβδομάδες.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης Α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση (μια διαδικασία που βάζει τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία).
Την τελευταία δεκαετία ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών όπως ο καρκίνος του προστάτη, το παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.
https://ygeiamou.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/ipertrofes-votana/14937/masticha-pente-souper-ofeli-apo-tin-katanalosi-tis/ , 17/03/2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου