Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

10 δις ευρώ λιγότερα για την Ελλάδα. Αποφάσισαν την φτωχοποίηση της Ευρώπης!




Μετά από 25 ώρες διαπραγματεύσεων, που θύμιζαν ανατολίτικο παζάρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βαν Ρομπάι παρουσίασε από το πρωί μια συμβιβαστική πρόταση,την οποία επέβαλλαν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία η οποία κατάφερε τελικά να ικανοποιήσει τις μεγάλες χώρες.
Το τελευταίο εμπόδιο είναι τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού ο πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ενδέχεται να θέσει βέτο.
Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία: Κατ' αρχάς τον περιορισμό των δαπανών της ΕΕ κατά 3% σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 908 δισ. ευρώ αντί για 942 δισ. της προηγούμενης περιόδου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία
Με μια ομόφωνη δήλωσή τους οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν κατηγορηματικά τον προϋπολογισμό λιτότητας στον οποίο κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Κορυφής και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των βασικών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020,από μηδενική βάση.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια σοβαρή πολιτική – θεσμική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού όλα τα μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι διαφωνούν με την πολιτική της λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία και η Βρετανία.

                 Σαμαράς: Ανησυχώ για το μέλλον
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση εμφανίστηκε ανήσυχος για για το μέλλον της Ευρώπης λέγοντας:
«Καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό και πολύ περισσότερο, ωστόσο, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Σελήνης ότι πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ενωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση».
Οπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.
Τα 2 δισ., σημείωσε, αναμένεται να αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.
Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε λάβει 10 δισεκατομμυρια ευρώ περισσότερα, ενώ αντιθέτως οι Πορτογάλοι είχαν λιγότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με την Ελλάδα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου