Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κάτω από το χαλί τα δισεκατομμύρια των ... εξοπλιστικών προγραμμάτων ...




Ο Γιάννης Παντελάκης  στο  protagon.gr

O Κώστας Ήσυχος, είναι ένας υπουργός που επιβεβαιώνει το επίθετό του. Δεν τον βλέπουμε συχνά στα κανάλια και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης, όπως διάφορους λαλίστατους άλλους συναδέλφους του υπουργούς. Τον είδα σήμερα (24.02.2015) σε μια μάλλον σπάνια εμφάνισή του. Και κράτησα μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του. Ότι θα γίνει λεπτομερές ξεσκόνισμα όλων των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες που έχει συνάψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας «θέλουμε να ξαναδιαβάσουμε αναλυτικά τις ουρές όλων αυτών των συμβάσεων, καθώς σε αυτές τις υποθέσεις κρύβονται δισεκατομμύρια».

Βρίσκω τις αναφορές του πολύ πιο ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες απ' όσες διακινούνται τις τελευταίες ημέρες στον δημόσιο διάλογο (Γλέζος, Μ. Θεοδωράκης, Φλαμπουράρης κ.ά). Αλλά, κατά πως φαίνεται, αυτό συμβαίνει μόνο μ' εμένα. 
Η πλειονότητα των δημοσιογράφων και των μέσων δεν θεωρεί πως πρέπει να στρέψουν λίγο το ενδιαφέρον τους σ' ένα θέμα για το οποίο δαπανώνται ιλιγγιώδη ποσά από μια χρεωκοπημένη χώρα. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, γενικότερα ποτέ δεν μιλάμε πολύ. Παρά μόνο όταν βλέπαμε κάποια πολλά εκατομμύρια να διακινούνται μέσα από off shore και μετά από τις δικαστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου μας κινούσαν λίγο το ενδιαφέρον. Αλλά ως εκεί.

Δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον, ούτε το δικό μας ούτε των πολιτικών, ακόμη και η αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άσμουνσεν, πριν 6 με 7 μήνες, ο οποίος επαίνεσε τη χώρα μας για το γεγονός ότι μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και προσφάτως την Εσθονία, είναι οι μοναδικές χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες! Ακούγεται τρομακτικό μια απόλυτα χρεοκοπημένη χώρα, με ρημαγμένες όλες τις κοινωνικές δομές και χωρίς παραγωγή, να δαπανά ποσοστιαία για εξοπλιστικά όσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία.Κι όμως, γι' αυτό το εντυπωσιακό γεγονός, δεν μας έχουν ενοχλήσει ποτέ ούτε οι δανειστές, οι οποίοι εδώ και χρόνια πιέζουν για περιστολή σε κάθε ευρώ που δαπανάται σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Ίσως το γεγονός ότι αρκετοί από τους ισχυρούς δανειστές είναι παράλληλα και προμηθευτές μας σε εξοπλισμούς να μην είναι τυχαίο.

Πίσω από το θέμα των εξοπλισμών, κρύβονται θολές έννοιες περί «εθνικών κινδύνων» για τους οποίους δεν πρέπει να μιλάμε. Αν υποθέσουμε ότι αυτό αποτελεί μια αναγκαιότητα για εθνικούς υποτίθεται λόγους, ας μην μιλάμε δημόσια. Ας μιλήσουν οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους. Και αν συμφωνήσουν πως μια ρημαγμένη χώρα πρέπει γι' αυτούς τους λόγους να διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ας μας το πουν. Και ενδιάμεσα, ας υλοποιηθεί αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Ήσυχος. Σίγουρα κάτω από το χαλί θα βρουν πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου