Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Πρόστιμο - μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ στην UBS για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής στη Γαλλία


Χρηματική ποινή, σχεδόν ίση με τα κέρδη της περασμένης χρονιάς, ύψους 4,5 δισ. ευρώ επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στην UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, κρίνοντας ότι βοήθησε πελάτες της στη Γαλλία να φοροδιαφύγουν.

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την ελβετική τράπεζα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής στη Γαλλία, με τα γαλλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πρόστιμο-ρεκόρ.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ελβετική τράπεζα έστελνε εργαζομένους της να προσεγγίζουν πλούσιους επιχειρηματίες ή αθλητές, κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών ή μουσικών εκδηλώσεων στη Γαλλία, πιέζοντάς τους να τοποθετήσουν τα χρήματά του στην Ελβετία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα χαμένα κεφάλαια την περίοδο 2004-2012 προσεγγίζουν περίπου τα 10 δισ. ευρώ.
  • Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 3,7 δισ. ευρώ στην κεντρική δίοικηση της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη και 15 εκατ. ευρώ για τη γαλλική θυγατρική της. Επίσης, επιδίκασε άλλα 800 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση προς το γαλλικό Δημόσιο.
Η τράπεζα αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η καταδίκη της βασίστηκε σε «αβάσιμες κατηγορίες από πρώην εργαζομένους». Επίσης υπαινίσσεται ότι η απόφαση αυτή απορρέει απ' την γαλλική προκατάληψη κατά των φορολογικών πρακτικών στην Ελβετία και επιμένει ότι το μόνο που προσέφερε ήταν «νόμιμες και στοιχειώδεις υπηρεσίες υπό την ελβετική νομοθεσία, που είναι επίσης κοινές σε άλλα νομικά συστήματα».

Μετά την καταδικαστική απόφαση η μετοχή της UBS σημείωσε βουτιά 2%, ενώ δικηγόρος της τράπεζας είπε ότι η UBS θα ασκήσει έφεση.

Η χρηματική ποινή αντιστοιχεί σχεδόν στα περσινά καθαρά κέρδη της τράπεζας, που έχει επιμερίσει 2,46 δισεκ. δολάρια για να καλύψει πιθανές ζημίες που αφορούν δικαστικά έξοδα και αιτήματα των ρυθμιστικών αρχών. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2018 διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισεκ. δολάρια.

Η ελβετική τράπεζα είχε παρόμοια υπόθεση στις ΗΠΑ, όπου αποδέχθηκε διακανονισμό 780 εκατ. δολαρίων το 2009, αλλά και στη Γερμανία, όπου συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ το 2014.

efsyn.gr ,20.02.19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου