Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνής Αμνηστία: «Οι πολιτικοί δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο».Τι αναφέρει η ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα



Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την τοξική και απάνθρωπη ρητορική του «εμείς εναντίον αυτών», δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία σήμερα με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο.

Η έκθεση, με τίτλο «The State of the World's Human Rights», αναλύει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας 159 χώρες. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες.
«Η διχαστική διασπορά φόβου είναι πλέον μια επικίνδυνη κινητήριος δύναμη στις διεθνείς σχέσεις. Είτε πρόκειται για τον Τραμπ, τον Όρμπαν (σ.σ. στην Ουγγαρία), τον Ερντογάν ή τον Ντουτέρτε (σ.σ. στις Φιλιππίνες), όλο και περισσότεροι πολιτικοί αυτοαποκαλούνται αντισυστημικοί και ακολουθούν μια τοξική ατζέντα η οποία διώκει, αποκτηνώνει και μετατρέπει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρια θύματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η τρέχουσα πολιτική της "δαιμονοποίησης" διοχετεύει ανερυθρίαστα την επικίνδυνη ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι από άλλους, αφαιρώντας έτσι τα ανθρώπινα στοιχεία από ολόκληρες ομάδες. Αυτή η στάση απειλεί να απελευθερώσει τις πλέον σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης».
Παραβίαση δικαιωμάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ εφάρμοσε την προεκλογική ξενοφοβική ρητορική μίσους του με την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος. Το διάταγμα αυτό προσπαθεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να αναζητήσουν την επανεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ. και εμποδίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και διώξεις σε χώρες καταστραμμένες από τον πόλεμο, όπως είναι η Συρία, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία προκαλεί σκόπιμα τρομερή δυστυχία παγιδεύοντας πρόσφυγες στα νησιά Nαούρου και Μάνους, η ΕΕ προέβη σε μια παράνομη και απερίσκεπτη συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή προσφύγων πίσω στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι δεν είναι ασφαλής για αυτούς, ενώ το Μεξικό και οι ΗΠΑ. συνεχίζουν να απελαύνουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανεξέλεγκτη βία στην Κεντρική Αμερική.
Άλλα κράτη όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία προχώρησαν στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής. Παράλληλα, άλλες χώρες έχουν θεσπίσει παρεμβατικά μέτρα ασφαλείας, όπως είναι το παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και οι άνευ προηγουμένου καταστροφικοί νόμοι για την παρακολούθηση στη Βρετανία. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της επίδειξης «πολιτικής ισχύος» υπήρξε η άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που εναντιώνεται στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Παράδειγμα αυτών αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.
Προειδοποιήσεις για το 2017
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.
«Με τους παγκόσμιους ηγέτες να στερούνται της βούλησης να ασκήσουν πίεση σε άλλα κράτη τα οποία παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, βασικές αρχές - από την απόδοση ευθυνών για μαζικές θηριωδίες έως το δικαίωμα ασύλου - τίθενται σε κίνδυνο», τόνισε ο Σαλίλ Σέτι.
Τι αποκαλύπτει η έκθεση για την Ελλάδα
Η Ελλάδα αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις ως προς την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες ασύλου, μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον οκτώ Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία. Το κλείσιμο της βαλκανικής οδού εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι κατηγορίες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια συλλήψεων ή/και της κράτησης. Το Δεκέμβριο του 2016, ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
«Το 2016, έτος-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, με την υιοθέτηση και εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι τραγικές συνέπειές της γνωστές: χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και χιλιάδες στην ηπειρωτική χώρα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όλες και όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε την κατά γράμμα τήρησή τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
tovima.gr 22.02.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου