Το «κεφάλι» του Σαμαρά «παίζεται» την Κυριακή των εκλογών, παρά το γεγονός ότι δημοσίως κανείς δεν θέτει θέμα. Όσο κι αν ηχεί παράξενα, η παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. εξαρτάται από την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλά στελέχη, στο παρασκήνιο, συζητούν ,ότι η ήττα της Ν.Δ. θα απελευθερώσει δυνάμεις, βουλευτές και στελέχη και πως από το βράδυ των εκλογών θα αναπτυχθεί δυναμική ανατροπής του συστήματος Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος.
Ο Σαμαράς εκπέμπει, ήδη, την εικόνα ενός κουρασμένου και φθαρμένου ηγέτη, έλεγε σε δημοσιογραφική συντροφιά, χωρίς να επεκταθεί όμως περισσότερο, κορυφαίος υπουργός, που δεν έχει κρύψει ότι έχει φιλοδοξίες.
Μπορεί ο Σαμαράς να «πιάσει» ή και να αυξήσει τα ποσοστά της Ν.Δ. από το 2012, αλλά η φιλοδοξία του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος αναμένοντας την επιβεβαίωση της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης, που υποστηρίζει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, δεν είναι ρεαλιστική, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία και την ψυχολογία των ψηφοφόρων της Δεξιάς.
Απωθητική… ακροδεξιίλαΟι εκλογές χάθηκαν γιατί ο Σαμαράς και οι επιτελείς του έκαναν απανωτά λάθη στην προεκλογική εκστρατεία, εκπέμποντας ακροδεξιά μηνύματα που διώχνουν κεντρώους και αριστερόστροφους ψηφοφόρους, και όχι γιατί ο Τσίπρας μπόρεσε να τις κερδίσει, λένε στελέχη της Ν.Δ. Και τώρα, όσοι διαφωνούσαν με την πολιτική Σαμαρά στην κυβέρνηση και δεν έβγαιναν να μιλήσουν, με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη φορολογία κυρίως, θα πάρουν πρώτοι το όπλο.
Ειδικά, αναγνωρίσιμα στελέχη που θα μείνουν εκτός Βουλής στην Α’ και Β’ Αθηνών ετοιμάζονται να θέσουν ανοικτά ζήτημα χειρισμών της ηγεσίας. Ακόμη και στελέχη που ήταν πρωτοπαλίκαρα του Σαμαρά στη διεκδίκηση της ηγεσίας, όπως ο Π. Παναγιωτόπουλος, είναι σε διαρκή διαφωνία με το επιτελείο του Σαμαρά και τις επιλογές του.
Εάν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, η ήττα δεν είναι διαχειρίσιμη, λέει στέλεχος της Ν.Δ. Όμως, το κλειδί για να προβλέψει κανείς με μεγαλύτερες πιθανότητες τι θα συμβεί στη Ν.Δ. δεν είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν αυτός θα πάρει αυτοδυναμία ή όχι και τι είδους συνεργασίες θα κάνει ως κυβέρνηση.
Όπως εξηγεί παλαιό στέλεχος της Ν.Δ., τον Σαμαρά τον συμφέρει μια διαφορά μάξιμουμ έως πέντε μονάδες και αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η διαφορά είναι μικρή και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι πιθανότητες να πέσει σύντομα ο Τσίπρας είναι μεγαλύτερες από το να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπου θα μπορεί πιο εύκολα να βάλει νερό στο κρασί του και να σταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι… επίγονοι
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος, θα έχει πλειοψηφία 152 εδρών το πολύ και τότε θα είναι πιο εύκολο να καταρρεύσει εάν δεν έχει συνεργαστεί είτε με το Ποτάμι είτε με τους ΑΝΕΛΛ (εάν μπουν στη Βουλή). Οι συνιστώσες της Ν.Δ., φιλελεύθεροι, λαϊκή δεξιά και δεξιοί, είναι σε νευρική κρίση και όλοι προετοιμάζονται.
Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παίζει στο ταμπλό των σκληρών νεοφιλελεύθερων προβάλλοντας τις απολύσεις στο Δημόσιο ως επιτυχία, ηγετικές φιλοδοξίες έχουν ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετά και τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. έχει ανεβασμένες μετοχές, ο Νίκος Δένδιας, που θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τους μετριοπαθείς φιλελεύθερους, ο Μάκης Βορίδης, με σαφείς δεξιές καταβολές και αναφορές, ενώ και η Όλγα Κεφαλογιάννη δείχνει να κινείται με ανάλογες διαθέσεις.
Και η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι θα είχε τη διάθεση να μπει στο παιχνίδι για να πάρει τη ρεβάνς από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτή τη στιγμή «τρέχει» για την επανεκλογή της, αφού λέγεται ότι κινδυνεύει να είναι στην τελευταία θέση ή και να μην εκλεγεί (εξαρτάται εάν θα εκλέξει η Ν.Δ. τρεις ή τέσσερις βουλευτές) και γι’ αυτό τον λόγο δεν συνεργάζεται με κανέναν στη σταυροδοσία της Α’ Αθηνών.
Ο Αβραμόπουλος θα ήθελε να παίξει ρόλο, αλλά αυτή τη στιγμή, όπως λένε στελέχη του, τον συμφέρει να μην ανακινηθεί θέμα, ώστε να αποκτήσει τις επαφές και την εμπειρία στις Βρυξέλλες ως επίτροπος και να έρθει ύστερα από ένα - δυο χρόνια ως σωτήρας και της χώρας και της παράταξης.
Τι θέλει ο Κώστας;
Όλα αυτά είναι, πάντως, σενάρια επί χάρτου ή επιθυμίες των ενδιαφερομένων, καθώς αλλαγή αρχηγού θα γίνει μόνο εάν συμφωνεί ο Κώστας Καραμανλής.
Όπως έδειξε και η εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, όπου ακούστηκε – και προφανώς όχι τυχαία – το σύνθημα «ήλθε η ώρα του Καραμανλή», η επιρροή του σε σημαντικό τμήμα της βάσης της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά υψηλή.
Και οι περισσότεροι βουλευτές ακούν με προσοχή τις πατερναλιστικές παρεμβάσεις του.
Αυτή τη στιγμή, το σενάριο που διακινούν ορισμένοι υποστηρικτές του είναι αυτό της μεταβατικής προεδρίας Καραμανλή για τη διεξαγωγή Συνεδρίου και την εκλογή αρχηγού από τη βάση στη συνέχεια, χωρίς να αποκλείουν και τη δική του επάνοδο στην ηγεσία.
Όλο και πιο πολλοί λένε ότι δεν θέλει η Νατάσα να κατέβει ο πρώην πρωθυπουργός και πάλι στον ενεργό πολιτικό στίβο, κάτι που προφανώς «διαρρέεται» για να σταματά η συζήτηση περί των δικών του πολιτικών σχεδίων.
«Εδώ επανήλθε ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής δεν θα ξαναγυρίσει», λένε στελέχη της Ν.Δ. προετοιμάζοντας το έδαφος. Όμως ο Καραμανλής θέλει να επιστρέψει ως λύση σωτηρίας για να είναι αδιαμφισβήτητος. Και η επιστροφή του φαίνεται να συνδέεται μόνο με πολιτική καταστροφή και διαλυτικά φαινόμενα στη Ν.Δ. ή αδιέξοδο της χώρας.
Ίσως και για να ηγηθεί ενός νέου σχηματισμού από υπεύθυνες δυνάμεις και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής από όλους τους φιλοευρωπαϊκούς σχηματισμούς. Μια νέα ισχυρή δύναμη ευθύνης, όπως την περιέγραψε ο Αλέκος Παπαδόπουλος στην «Καθημερινή».
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου