Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Στο Περού βρήκαν τη μεγαλύτερη θυσία παιδιών... -140 σκελετοί ανηλίκων από 5 έως 14 ετών

Φωτογραφία: AP/ Gabriel Prieto

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν στο βόρειο Περού το μέρος που τελέστηκε η μεγαλύτερη θυσία παιδιών στον κόσμο.
Ο χώρος ταφής, γνωστός ως Las Llamas, περιλαμβάνει τους σκελετούς 140 παιδιών, που ήταν από 5 έως 14 ετών όταν θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια τελετής πριν από περίπου 550 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι την Παρασκευή.

Στον χώρο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τρουχίλιο, βρέθηκαν επίσης σκελετοί 200 νεαρών λάμα που κατά τα φαινόμενα θυσιάστηκαν την ίδια ημέρα.




Πιστεύεται ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν εξαιτίας των πλημμυρών που προκαλούσε το Ελ Νίνιο. «Πιθανόν προσέφεραν στους θεούς το πιο σημαντικό που είχαν ως κοινωνία. Και το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά, γιατί εκπροσωπούν το μέλλον», ανέφερε ο Γκαμπριέλ Πριέτο, καθηγητής αρχαιολογίας στο εθνικό πανεπιστήμιο του Περού, που ήταν επικεφαλής της ανασκαφής μαζί με τον Τζον Βεράνο του Tulane University.

«Τα λάμα ήταν επίσης πολύ σημαντικά, γιατί αποτελούσαν θεμελιώδες κομμάτι της οικονομίας τους», συμπλήρωσε ο καθηγητής. 
Τα παιδιά ήταν θαμμένα με τα πρόσωπα προς τη θάλασσα, 
ενώ τα λάμα προς τις Ανδεις, στην ανατολή.
Οι ανασκαφές στον χώρο ταφής ξεκίνησαν το 2011, αλλά τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο National Geographic, που βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας.



Ο Πριέτο ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν πατημασιές, οι μικρότερες από τις οποίες δείχνουν ότι τα παιδιά περπάτησαν μέχρι τον χώρο της θυσίας τους, από μια αρχαία πόλη που απείχε 1,5 χιλιόμετρο. Στους σκελετούς τους εντοπίστηκαν κακώσεις στο στέρνο, που πιθανότατα προκλήθηκαν από το μαχαίρι το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην τελετή. Επίσης, κακώσεις στα πλευρά δείχνουν ότι αυτός που έκανε τη θυσία ίσως να προσπάθησε να βγάλει τις καρδιές των παιδιών.

Πηγή: Guardian μέσω iefimerida.gr 28.04.18

Φωτογραφίες: AP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου