Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Μαρούλι : πηγή των βιταμινών Α, Κ, και C, καλίου ,μαγγανίου και φυλλικού οξέος

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρούλι

Το ...ταπεινό μαρούλι  είναι πολύ χρήσιμο 
για την υγεία μας !
Κι αυτό δεν είναι γνωστό 
στους πολλούς .
  • Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή :

  • βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), 
  • βιταμίνης Κ, 
  • φυλλικού οξέος, 
  • βιταμίνης C, 
  • καλίου, 
  • μαγγανίου, 
  • χρωμίου & 
  • καλή πηγή φυτικών ινών.
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης (οξείδωση της χοληστερόλης). 
Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο
Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Clinical Nutrition», η επίδραση του μαρουλιού σε πειραματόζωα κατέληξε σε σημαντική μείωση του πηλίκου LDL/HDL και των επιπέδων της ηπατικής χοληστερόλης κατά 44%, ενώ η απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης μειώθηκε κατά 37%. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C, της Ε και των καροτενοειδών στο πλάσμα του αίματος.

Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση.
Το   κάλιο ,όπως  έχει αποδειχθεί , μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Το χρώμιο  στο μαρούλι  παίζει ρόλο - κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου