Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος», η πρώτη ελληνική ταινία κόμικ κόστισε μόλις 10.000 ευρώ


 
19ο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας: Δαμάζοντας τα χρήματα
Ο Γιάννης Ρουμπούλιας ως Ελεμπρος βάζει τα γυλιά στον Ράσελ Κρόου.


 
Ο σκηνοθέτης Θάνος Κερμίτσης
Τα γυρίσματα του "Αδάμαστου" κράτησαν πάνω από ενάμιση χρόνο
 
2  φωτογραφίες

Είναι αδύνατον να περιγραφεί το τι γινόταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής (22 Σεπτεμβρίου) έξω από τον κινηματογράφο Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου. Λαοθάλασσα. Λίγο πριν τις δέκα και μισή, επικρατούσε πανικός. Πατείς με πατώ σε. Μα για ποιόν λόγο; Ποιος «Τιτανικός» θα μπορούσε να παίζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας προκειμένου να συγκεντρώσει τόσους πολλούς θεατές; Ποια ήταν αυτή η ταινία για την οποία απαιτήθηκε επαναληπτική προβολή η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας σημειώνοντας εξίσου μεγάλη επιτυχία;

Η απάντηση βρίσκεται στις εξής πέντε λέξεις: «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Θάνου Κερμίτση, που είναι εμπνευσμένη από ένα ελληνικό κόμικ_ του πρωταγωνιστή της Γιάννη Ρουμπούλια, γνωστού και με το ψευδώνυμο Rubus (υπήρξε συνεργάτης του «Βήματος»). Μα περί τίνος πρόκειται;
 Ενώ η Αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα καταπιέζει τον κόσμο του Ελεμπρος, ένας σκλάβος μονομάχος αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του και να παραμείνει αδάμαστος! Ο εν λόγω κύριος δεν είναι άλλος από τον ίδιο του Ρουμπούλια που πρωταγωνιστεί σε έναν ρόλο που θα έκανε τον Ράσελ Κρόου να ντρέπεται για τον «Μονομάχο».

Όπως ο Ρομπούλιας, έτσι και ο Θάνος Κερμίτσης μεγάλωσε μέσα στον κόσμο του κόμιξ, Ο σκηνοθέτης θυμάται την εποχή που ξεφύλλιζε τα «Κόναν» και τα «Spider - Man». Αργότερα πέρασε στα σοβαρότερα, τον «Batman» και τους «Watchmen». Μιλά με θαυμασμό για τα έργα του Αλαν Μουρ και φυσικά δεν μπορεί να λείψει και το  θαυμαστό σύμπαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, δημιουργού του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».
Όμως αυτή ακριβώς η αγάπη μα και ο σεβασμός των Ρουμπούλια - Καρμίτση για τον κόσμο των κόμικ και του γκόθικ ήταν που τους ώθησαν να αντιμετωπίσουν την ταινία τους άκρως επαγγελματικά και καθόλου χαβαλεδιάρικα _όσο και αν το τρέιλερ της ταινίας προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. «Κάθε άλλο», λέει ο Καρμίτσης. «Ακριβώς επειδή το κόμικ έχει φανατικό κοινό που το αγαπά, αυτό το κοινό είναι πολύ αυστηρό απέναντι σε οτιδήποτε αγγίζει την λατρεία του».

Προτού αρχίσει να ασχολείται με τον κινηματογράφο, ο Καρμίτσης που γεννήθηκε πριν από 28 χρόνια στην Αθήνα, πέρασε πρώτα από το Πάντειο όπου σπούδασε Δημόσια Διοίκηση. Εκεί άρχισε να κάνει τις πρώτες πειραματικές προσπάθειες με κάμερες και VHS. Αργότερα πήγε στο New York College όπου σπούδασε κινηματογράφο. Κάποιες μικρού μήκους ταινίες και το 2011, μαζί με τον Γιάννη Ρουμπούλια αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα».

Δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκε περίπου δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί η ταινία. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι το 2011 και τα γυρίσματα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2012 για να τελειώσουν τον Ιούλιο του επόμενου έτους. «Μετά βίας προλάβαμε το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που θεωρούμε πολύ σημαντικό για να προβληθεί η ταινία» είπε ο Κερμίτσης.

Κι όσοι αναρωτιούνται για το κόστος μιας τέτοιας low, low, low budget ταινίας, πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και αν δεν υπήρχε το σύστημα Crowd Funding θα γυριζόταν πολύ πιο δύσκολα_ αν γυριζόταν και ποτέ. Crowd Funding είναι μια μέθοδος χρηματοδότησης στην οποία ενεργό ρόλο παίζουν οι θεατές. «Δουλέψαμε ως πείραμα με αυτό το σύστημα» είπε ο Θ. Κερμίτσης «γιατί εκείνη την εποχή δεν είχαν γυριστεί ακόμα ταινίες με την συνδρομή του κοινού. Αν και κολυμπήσαμε σε άγνωστα νερά όμως, τελικά τα καταφέραμε».
Από : τον Γιάννη Ζουμπουλάκη  (tovima.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου