Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα-Ροχανί


Δεν αποφεύγουμε τις δεσμεύσεις
Επιτέλους  συνομίλησαν τηλεφωνικά, αφού  δεν  θέλησαν να  συναντηθούν  στον ΟΗΕ.
Μιλάμε  για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα  και τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί , που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία  όπως μετέδωσε CNN 
Πρόκειται  για ιστορικό τηλεφώνημα.

  • «Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Αμερικής και Ιράν μετά το 1979 καταδεικνύει την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί αφετηρία να προχωρήσουμε μπροστά σε μία νέα προοπτική μακριά από το δύσκολο παρελθόν» , υπογράμμισε  ο Μπ. Ομπάμα.
Και  πρόσθεσε:
  • «Αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε σε μία δίκαιη και κατανοητή λύση» 
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ήταν η κατάσταση στην Συρία και οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, την οποία επιβεβαίωσε και η Τεχεράνη, έγινε ενώ ο Ροχανί κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο J. F. Κένεντι.
 Αμερικανοί αναλυτές δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτή την εξέλιξη. Την χαρακτηρίζουν ιστορική, καθώς πρόκειται για τις πρώτες επαφές Αμερικής και Ιράν από το 1979.

Πηγή: CNN, ABC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου