Στη μακροπρόθεσμη μελέτη τους, η οποία επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, στις ακτές της Αργεντινής, οι επιστήμονες είδαν ότι σε μια περίοδο 27 ετών, κατά μέσο όρο το 65% των νεοσσών πέθαιναν κάθε χρόνο.
Περίπου το 40% πέθαιναν από ασιτία, ενώ το 7% των θανάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σε μία διετία που χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το θάνατο του 43-50% των νεοσσών.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι νεοσσοί που εκτίθενται σε βροχή προτού αναπτύξουν αδιάβροχα φτερά, βρέχονται και πεθαίνουν από υποθερμία. «Αν ένας υπνόσακος βραχεί, οι μονωτικές του ιδιότητες χάνονται», εξήγησε μιλώντας στο NBC η βασική συντάκτρια της μίας από τις δύο εκθέσεις Ντι Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Φέτος οι νεοσσοί δεν θα πεθάνουν από τη βροχή, όμως πολλοί θα υποκύψουν στη ζέστη.»
Πηγή:naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου