Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα του «Παρισιού 2» και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Αυτό αναφέρουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς να προσδιορίζουν (ακόμη) χρονικά τη συνάντηση.
Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν κλείσει, ως προς τις προθεσμίες του Δεκεμβρίου, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη καλούνται να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν.
Κατά τις πληροφορίες, θεωρούν:
--- «Πιθανότερη από ποτέ» την άτυπη («τεχνική») παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, με άλλοθι το 20ήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται» ,εμμένοντας στα επιχειρήματά της – κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
--- «Επιβεβλημένη» την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή) ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα «ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Αυτή η διαδικασία, όπως λένε στελέχη από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν να ενταχθεί στη συζήτηση για συμφωνία-χρέος στο όνομα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
«Αλλά αφού η Κουμουνδούρου αποκλείει μία τέτοια στάση, η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και οι κάλπες, εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, είναι μονόδρομος»...
Αγκάθι και εντός κυβέρνησης εργασιακό-συντάξεις
Και οι δύο πλευρές εμφανίζουν ως «θετική» την προσέγγιση που υπήρξε στα δύσκολα ζητήματα, κυρίως σε αυτό που αφορά στη δημόσια διοίκηση, (όπως φάνηκε από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας) και εν μέρει σε ασφαλιστικό-εργασιακό, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ναυάγησαν οι προσπάθειες για σύγκλιση στο μείζον θέμα του δημοσιονομικού κενού.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως παραμένει η διχογνωμία για τις ακανθώδεις εκκρεμότητες, καθώς η μεν ΝΔ πιέζει (ακόμη) να γίνει αποδεκτή η αλλαγή για τον τρόπο λήψης των απεργιών (από το 50%+1 των εργαζομένων), το δε ΠΑΣΟΚ αρνείται σθεναρά.
Όπως αρνείται και «παραμετρικές αλλαγές» που θα οδηγήσουν σε «δραματική», όπως λένε, μείωση των συντάξεων, όπως ο υπολογισμός τους βάσει της τελευταίας πενταετίας και όχι του συνόλου του εργασιακού βίου.
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου