Του Χρήστου Καπούτση ( iskra.gr)
Ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική , αναδεικνύοντας την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, είναι ο στόχος της νέας Κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η γεωπολιτική της αξία, ειδικά αυτή τη περίοδο, είναι ιδιαιτέρως υψηλή, στο «χρηματιστήριο» της διεθνούς ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός γεωγραφικού τριγώνου γεωπολιτικής αστάθειας, με ένοπλες συγκρούσεις, θρησκευτικού, σεχταριστικού, φυλετικού, ενεργειακού (οικονομικού) και εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, με έντονη δράση τρομοκρατικών και άλλων ποικίλης υφής και χαρακτήρα ένοπλων οργανώσεων. Η ασταθής περιοχή, είναι μια ενιαία γεωγραφική περιοχή, που περιλαμβάνει την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο (Συρία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη), την Βόρεια Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτος, ) και τη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Κούρδοι, ISIS).
Σε αυτή την εύθραυστη και συγκρουσιακή περιοχή, που λόγω και των ενεργειακών αποθεμάτων, είναι ίσως η Στρατηγικότερη περιοχή του Πλανήτη, η Ελλάδα, είναι μία «όαση» σταθερότητας και ασφάλειας.
Τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ενιαίας οικονομικο-πολιτικής οντότητας, εξυπηρετούνται σαφώς αποτελεσματικότερα, εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σταθερή και στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. (ευρωζώνη) και δεν αφεθεί να διολισθήσει στο χάος της οικονομικής κρίσης και συνακόλουθα της κοινωνικής αποσύνθεσης.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων Κυβερνητικών αξιωματούχων, επισημαίνουν τους κινδύνους που θα προκύψουν από πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και να υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιλέξει, μια πιο αποφασιστική και ουσιαστική συνεργασία με την Μόσχα. Οι ΗΠΑ, θεωρούν απειλή για τα Στρατηγικά τους συμφέροντα, την αναβάθμιση των πολιτικο-διπλωματικών και στρατιωτικών ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Επισημαίνουμε ότι, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα, αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία και πρόσθετες διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Σούδα και στο Καστέλι. Αεροναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, είναι αδιανόητες,χωρίς την βάση της Σούδας.
Και ακόμη, η ασφαλής μεταφορά της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) , από Ιράν, Ιράκ, Κύπρος, Ισραήλ και Συρία, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, προς τα λιμάνια της Δύσης, αποτελεί Στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και ειδικά η αξιοπιστία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, του ομαλού εφοδιασμού και μεταφοράς των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι, το χαρακτηριστικό του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, της κύριας απειλής (Τουρκία), αλλά και των σύγχρονων απειλών, αυξάνουν τις απαιτήσεις, για την οργανωτική και επιχειρησιακή δομή ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και ταχείας αντίδρασης σύγχρονου στρατεύματος.
«Με μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά την παρουσίαση των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησής του. Και στο πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού, κινούνται , όχι μόνο οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς) και Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος) , αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών (Γ. Βαρουφάκης) και Ενέργειας (Π. Λαφαζάνης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου