Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ,χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει



Το πράσινο τσάι ίσως τελικά δεν έχει μόνο χαλαρωτικές ιδιότητες.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία έδειξε
 ότι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μπορεί να προληφθεί 
με την κατανάλωση πολυφαινόλης, του κύριου συστατικού του πράσινου τσαγιού.
Η μελέτη έγινε σε αρουραίους και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα τρωκτικά έπιναν πράσινο τσάι είχαν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή, ενώ στην ομάδα ελέγχου τα ανευρύσματα υπέστησαν ρήξη και τελικά οδήγησαν σε θάνατο τα πειραματόζωα στο 50% του χρόνου.

«Τα ανευρύσματα κοιλιακής οαρτής συχνά παιρνούν απαρατήρητα επειδή είναι ασυμπτωματικά μέχρι να υποστούν ρήξη. Αν ο ασθενής είναι τυχερός και το ανεύρυσμα εντοπιστεί πριν την ρήξη, τότε θα υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν φαρμακολογικές θεραπείες» εξηγεί ο Δρ Κεντζι Μινακατα, συγγραφέας της μελέτης.

Και ο ερευνητής Σουτζι Σετοζακι προσθέτει ότι «το είδος της πολυφαινόλης που εμπεριέχει το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι αναγεννά την ελαστίνη, μια βασική πρωτεΐνη που δίνει στην αρτηρία ελαστική της υφή. Δεδομένου ότι τα ανευρύσματα στην κοιλιακή αορτή προκαλούνται από φλεγμονή και αποδόμηση των συστατικών της ελαστίνης στο αρτηριακό τοίχωμα, υποθέσαμε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία».

Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι αρουραίοι πήραν ένζυμα που προκαλούν ανεύρυμα κοιλιακής αορτής και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσα είχαν πιεί πολυφαινόλη πράσινου τσαγιού εκδήλωσαν λιγότερα ανευρύσματα. Επίσης, παρατήρησαν λιγότερη φλεγμονή και περισσότερη παραγωγή ελαστίνης στην ομάδα παρέμβασης, γεγονός που συντελούσε προστατευτικά έναντι της ρήξης του ανευρύσματος.

«Πιστεύουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αποτελέσει μια νέα προληπτική στρατηγική έναντι των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και επόμενες μελέτες μας θα έχουν ως στόχο τον καθορισμό της βέλτιστης δόσης για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος» καταλήγει ο Χιντετοσι Μασουμοτο, που επίσης συμμετείχε στην συγγραφή της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή
στο  health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου