Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο πόλεμος που κάνει τώρα η Τουρκία στη βόρεια Συρία και ο ρόλος των ΗΠΑκαι της Ρωσίας

Προσθήκη λεζάντας

Παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και χωρίς να έχει επεμβατικά δικαιώματα η Τουρκία εισέβαλε στις 20 Ιανουαρίου στη βορειοδυτική Συρία με πρόσχημα την εξάλειψη της «τρομοκρατίας» στην Αφρίν.

Η τουρκική επιχείρηση με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» αποσκοπεί στην εκδίωξη των Κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο καθώς η Άγκυρα φοβάται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αυτόνομη κουρδικής οντότητας στο έδαφος της Συρίας με τη δυνατότητα διασύνδεσης της με το κουρδικό στοιχείο της τουρκικής επικράτειας.

Βαριές απώλειες χωρίς προέλαση
Όμως παρά τους ανελέητους βομβαρδισμούς και το αδιάκοπο σφυροκόπημα, αλλά και τη χρησιμοποίηση αντιπολιτευόμενων προς το καθεστώς του Άσαντ, δυνάμεων -κάπου 5.000-7.000 μελών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πολλοί εκ των οποίων αποτελούν τζιχαντιστές του ISIS, σύμφωνα με πρώην μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης- η επιχείρηση δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν στην Άγκυρα.
Μέλη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που μετέχουν στην τουρκική επιχείρηση κατά της Αφρίν
Οι Κούρδοι αντιστέκονται λυσσαλέα, ενώ φέρετρα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία, το γενικό επιτελείο της οποίας παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι έχουν σκοτωθεί 31 Τούρκοι στρατιωτικοί και άλλοι 143 τραυματίστηκαν.



Κηδεία Τούρκου στρατιωτικού, του πρώτου που σκοτώθηκε στις μάχες στην Αφρίν

Παράλληλα, τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην τουρκική επικράτεια από ρουκέτες εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων για τις ρίψεις των οποίων η Αγκυρα κατηγορεί τις YPG.

Kλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ


Η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει της κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία.

Η κόντρα των δύο νατοϊκών συμμάχων κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μετωπική αν η Άγκυρα προελάσει, όπως έχει απειλήσει, προς μια άλλη ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη, περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αφρίν, τη Μανμπίτζ.

Η Τουρκία προειδοποίησε τις ΗΠΑ, που διαθέτουν δυνάμεις εκεί, να μην μπουν στη μέση.
«Αυτό που πρέπει να πούμε στους συμμάχους μας είναι: μην μπείτε ανάμεσα σε μας και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδάλλως δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη για τις ανεπιθύμητες συνέπειες», διεμήνυσε τον περασμένο μήνα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις της και μάλιστα δύο Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τη Μανμπίτζ για να στείλουν το μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.



Ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμι Τζάραρντ με τον επικεφαλής του Στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίτζ, Μοχάμεντ Αμπού Αντίλ

Παράλληλα οι Αμερικανοί προειδοποίησαν την Τουρκία ότι η επιχείρησή της στην Αφρίν απειλεί να θεριέψει την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ειδικά σε μια από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που παρέμεινε σχετικά σταθερά στα επτά χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος.

Η Άγκυρα ρίχνει γέφυρες σε Μόσχα και Τεχεράνη

Κι ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις η Τουρκία φρόντισε να χτίσει γέφυρες με τη Ρωσία και το Ιράν, μολονότι οι τελευταίες στηρίζουν τον Άσαντ και η Άγκυρα τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν σ’ ένα αναποτελεσματικό μέχρι στιγμής σχέδιο για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ, τις οποίες υποστηρίζουν η ρωσική αεροπορία και σιϊτικές πολιτοφυλακές, και των ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία.
Παράλληλα η Άγκυρα λέει ότι απέσπασε την έγκριση της Ρωσίας, που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα του εναέριου χώρου στη δυτική Συρία, προκειμένου να εξαπολύσει την επιχείρηση στην Αφρίν. Και εξαπολύει πυρά και κατά της Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει ακόμη σταματήσει να εξοπλίζει τους Κούρδους, ούτε τους απέσυρε από τη Μαντζίμπ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα «στραγγαλίσει» τη δύναμη που σκοπεύουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, σε εδάφη που ελέγχουν οι Κουρδικές πολιτοφυλακές και οι σύμμαχοί της.

Ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι προς την Ουάσιγκτον, αλλά αναμενόμενοι από τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με αναλυτές, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους σε μια χώρα που το 83% των κατοίκων εμφορείται από αντιαμερικανικά αισθήματα, σύμφωνα με προχθεσινή δημοσκόπηση του Center for American Progress.

«Η αμερικανο-τουρκική συμμαχία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη», έγραψε ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτσικλί του German Marshall Fund of the United States, που προωθεί την διατλαντική συνεργασία. «Το γεγονός ότι αυτή η σχέση επέζησε στο παρελθόν αρκετών δοκιμασιών δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τα καταφέρει κι αυτή τη φορά».


Πηγή: iefimerida.gr ,14.02.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου