Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Σε πλήρη εγρήγορση η κυβέρνηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στα Ίμια, δηλώνει ο Δ. Τζανακόπουλος ,που δεν αποκλείει ένα "ατύχημα"...




«Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως όταν «η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, επεσήμανε πως αυτό δεν προεξοφλεί τίποτα απολύτως και πως για τον λόγο αυτό «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό και σε διεθνές. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία», επεσήμανε εξάλλου.
Αναφερόμενος στο «καθεστώς του Αιγαίου" τόνισε ,ότι " είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο».

Αναφορικά με τη χθεσινή επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε ότι το περιστατικό δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως είναι ένα δείγμα ότι η στάση του κ. Γιλντιρίμ -και καλώς- ήταν απολογητική, από εκεί και πέρα όμως, ανεξαρτήτως εκτίμησης για το τι πραγματικά συνέβη, το γεγονός είναι πως όταν η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος. «Επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό περιστατικό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου