Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μ.. Σταθόπουλος στον Αθήνα 9,84:"Οι δικαστές πρέπει να στέλνουν στη Βουλή τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι εικασίες"


Την εκτίμηση,ότι οι δικαστικές αρχές πρέπει να στέλνουν στη Βουλή τεκμηριωμένα στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων και όχι απλά εικασίες προστατευόμενων μαρτύρων εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, για την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis.
«Πριν σταλεί ο φάκελος στη Βουλή είχαν και έχουν το δικαίωμα οι εισαγγελικές αρχές να εξετάζουν εάν έχει παραγραφεί ένα αδίκημα, να μην τους δώσουν βορά στη δημοσιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές πρέπει να στέλνουν στη Βουλή όχι απλά εικασίες προστατευόμενων μαρτύρων αλλά τεκμηριωμένα στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων.

«Η σοβαρότητα αφορά την πηγή από την οποία προέρχονται τα στοιχεία. Η πηγή αυτή μπορεί να είναι μόνο ένας προστατευόμενος μάρτυρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές οφείλουν να αξιολογούν τα στοιχεί και ότι η κατάθεση μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας δεν αποτελεί από μόνο του στοιχείο αλλά λειτουργεί «υποβοηθητικά» στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα δεν μπορεί να είναι ποτέ αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Βοηθητική μπορεί να είναι, ενισχυτική. Πρέπει να υπάρχει διασταύρωση. Εγώ νομίζω λοιπόν ότι, το ότι προκύπτουν στοιχεία, αν η προέλευση είναι από ανώνυμο μάρτυρα, πρέπει να διασταυρωθεί και με άλλα στοιχεία».

Συνεχίζοντας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η διαδικασία οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα πολύ δυσάρεστο δηλαδή τη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».

«Η πηγή του κακού είναι το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που δίνει αυτή τη προνομιακή μεταχείριση στα πολιτικά πρόσωπα, που καταλήγει όμως να τους θίγει, διότι αν έμενε στη δικαιοσύνη το θέμα θα διεπόταν όλη η διαδικασία της ανάκρισης από το απόρρητο. Είναι απόρρητη. Από τη στιγμή που στέλνεται στη Βουλή παίρνει δημοσιότητα. Γίνονται γνωστά τα πρόσωπα που παραπέμπονται. Γίνονται βορά της δημοσιότητας».
Κατά την άποψη του κ. Σταθόπουλου το άρθρο 86 «δεν εφαρμόζεται σωστά -διότι επικρατεί η άποψη ότι από τη στιγμή που στην προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση που διεξάγεται από τις εισαγγελικές αρχές-, θα ακουστεί το όνομα ενός υπουργού πρέπει να κατεβάσουν κάτω τα μολύβια αμέσως οι εισαγγελείς και να στείλουν το φάκελο στη Βουλή αμέσως. Για μένα όχι. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι το άρθρο 86. Το άρθρο βέβαια, λέει ότι δεν μπορεί να γίνει προανάκριση, προκαταρκτική εξέταση χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής. Το απαγορεύει στις δικαστικές αρχές αλλά αμέσως η επόμενη διάταξη του άρθρου 86 λέει ότι αν προκύψουν στοιχεία για υπουργούς αυτή η διατύπωση δεν νομίζω ότι ταυτίζεται αν ακουστεί το όνομα υπουργού.
http://www.athina984.gr/2018/02/13/m-stathopoulos-ston-athina-9-84i-dikastes-prepi-na-stelnoun-sti-vouli-tekmiriomena-stichia-ke-ochi-ikasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου