Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Οι Βορειοηπειρώτες περιμένουν 26 χρόνια από την αλβανική κυβέρνηση να σεβασθεί ΟΛΑ τα δικαιώματά τους...


Τα τελευταία βίαια επεισόδια σε βάρος ορθοδόξων κληρικών και πιστών στην Πρεμετή (στην Αλβανία) , σήμερα μπορούμε να τα δούμε και κάτω από  ένα διαφορετικό  βλέμμα : τι έκανε ή δεν έκανε η Ελλάδα για τους Βορειοηπειρώτες , που υπέφεραν τα πάνδεινα από το ολοκληρωτικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα αλλά από και τους ..διαδόχους του ,όπως τον Ραμίζ Αλία και .. τον Μπερίσα.
       Το λέμε αυτό , γιατί σαν σήμερα , πριν από 26 χρόνια , στις 28-08-1987 , με εισήγηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια , το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε  στην άρση της εμπολέμου καταστάσεως με την Αλβανία
Και στην ανακοίνωση αναφερόταν :
  • «Η Κυβέρνηση αποφαίνεται και δηλώνει ότι ο χαρακτήρας της Αλβανίας σαν εχθρικού κράτους έχει πάψει να υφίσταται
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η δήλωσή της αυτή αποτελεί την αφετηρία για την ρύθμιση των ζητημάτων που είναι ακόμη εκκρεμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήδη, οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες μελετούν προσεκτικά τον προσφορότερο τρόπο για την νομική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων αυτών.
  •  Ο τερματισμός της προηγούμενης κατάστασης θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο φίλων χωρών και την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικότερα θα είναι προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας, για την οποία το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει αμέριστο και η οποία, καλλιεργώντας τις παραδόσεις και την εθνική της ταυτότητα, θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τον Αλβανικό λαό».
Καλή  η ανακοίνωση.
Η μετέπειτα πορεία και πολιτική της  Αλβανίας απέναντι στους Βορειοπειρώτες  δυστυχώς   διέψευσε οικτρά τα ..όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ούτε  για  τις 20.000 φυλακισμένους Βορειοηπειρώτες...
Ούτε  επιστροφή ΟΛΩΝ των ακινήτων (π.χ.κτημάτων , οικιών και  ορθόδοξων ναών) που άρπαξε ο τύραννος Χότζα . Για παράδειγμα: ο ναός  στην Πρεμετή , τον οποίο ...σφράγισαν Αλβανοί αστυνομικοί  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου