Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Διέγραψαν το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο από το σωματείο των δημοσιογράφων - για τρεις μήνες- για τα.... “θεραπευτικά γιλέκα”...






Με ψήφους 4 έναντι 1 το Δευτεροβάμθιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, για την υπόθεση προβολής, με όρους τηλεμάρκετινγκ των “θεραπευτικών γιλέκων” τα οποία πρόβαλε από την εκπομπή του.
 Η απόφαση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, http://www.esiea.gr .

typologies.gr

Αντιγράφουμε  το κύριο μέρος της απόφασης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου:

"Ο μάρτυρας του εφεσιβάλλοντος, συν. Κώστας Μπετινάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κατέθεσε ότι δεν πρόκειται για διαφήμιση αλλά για ρεπορτάζ, ότι «δεν έχω ιδέα αν είχε κλειστεί διαφημιστικό πακέτο με το e- shop» και ότι «στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχουν όρια», που χωρίζουν το ρεπορτάζ από τη διαφήμιση.

Ο μάρτυρας του εφεσιβάλλοντος, ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, κ. Γιάννης Μπόντης, στην έγγραφη κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«…Στις συγκεκριμένες εκπομπές δεν επρόκειτο για διαφήμιση, αλλά για ρεπορτάζ ενημέρωσης μιας καινούργιας τεχνολογίας…
Διέκρινα ότι ο κ. Τριανταφυλλλόπουλος δεν είχε σκοπό τη διαφήμιση του προϊόντος αυτού, αλλά ερευνούσε την τεχνολογία του στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η δε δημοσιογραφική του παρουσία δεν είχε σχέση με τηλεμάρκετινγκ…».

Κατά την απολογία του ενώπιον του ΔΠΣ, ο εφεσιβάλλων συν. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, παρέπεμψε σε προηγούμενα υπομνήματά του και υποστήριξε ότι στις εκπομπές του «δεν αναφερθήκαμε ποτέ ότι το προϊόν έχει θεραπευτικές ιδιότητες, για λόγους αρχής», καθώς επίσης ότι αναγκάστηκε να επανέλθει στο θέμα λόγω της δημοσίευσης αρνητικών σχολίων, αλλά και σχετικών πανεπιστημιακών ερευνών. Είπε ότι το «κανάλι του “ Alter” δεν είχε καμία εμπορική σχέση με το προϊόν». «Το προϊόν πωλείται από το e- shop του “ zougla. gr”, από το διαδίκτυο και από τα περισσότερα φαρμακεία στη Ελλάδα». Στην ερώτηση αν είναι υπάλληλος ή εργοδότης, απάντησε «είμαι υπάλληλος της γυναίκας μου και των παιδιών μου στους οποίους ανήκουν όλα αυτά. Επί της ουσίας, αναγκαστικά, είμαι και επιχειρηματίας».

Στην απολογία του, επίσης, ο συν. Μ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε στις ιδιότητες του «γιλέκου» επικαλούμενος τις μαρτυρίες του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπόντη, του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα και του ψυχιάτρου Κλεάνθη Γρίβα, καθώς και του μάρτυρα υπεράσπισής του, συναδέλφου δημοσιογράφου Κώστα Μπετινάκη.

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα υπομνήματα και την απολογία του εφεσιβάλλοντος, καθώς και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, έκρινε ότι:

Η πλειοψηφία του ΔΠΣ δεν πείσθηκε ότι η παρουσίαση του γιλέκου νανοτεχνολογίας, έγινε στα πλαίσια ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ, αλλά αποτέλεσε διαφήμιση αυτού του προϊόντος. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε, στο γεγονός ότι ο συν. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, παρουσίασε το θέμα, κατ’ εξακολούθηση, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος.

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ έκρινε με ψήφους 4 έναντι 1 πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και του άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Ένα μέλος ψήφισε την προσωρινή διαγραφή ενός μηνός και ένα μέλος πρότεινε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 21.11.13.

Η πρόεδρος                                                                                                                      Η γραμματέας
Μιμή Τουφεξή                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου