Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το αμινοξύ τρυπτοφάνη και πως η μπανάνα, η μαύρη σοκολάτα,η βρώμη και τα καρύδια ενισχύουν τους νευροδιαβιβαστές και μας χαρίζουν καλή διάθεση!

L-tryptophan-3D-balls.png
Αυτή  είναι η ...Τρυπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, πρόδρομος της σεροτονίνης, 
η οποία είναι νευροδιαβιβαστής με καθοριστική σημασία 
για την ψυχολογική μας διάθεση. Και όχι μόνο ...
Εκτός από τον εγκέφαλο υπάρχει και στο υπόλοιπο σώμα και λειτουργεί και ως ορμόνη. 
Η τρυπτοφάνη είναι από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για την ποιότητα του ύπνου μας, λόγω της μετατροπής της από το σώμα σε σεροτονίνη ,η οποία χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μας προετοιμάζει για καλό  ύπνο. Και όχι μόνο...
Ο καλύτερος τρόπος για ν΄ αυξήσουμε την Τρυπτοφάνη είναι ν΄ προσέξουμε  τις  διατροφικές  μας επιλογές .
Θα  αναφέρουμε  μερικά  στοιχεία .
Δείτε με ποιες τροφές που , για παράδειγμα, για να καταφέρετε να διώξετε τη μελαγχολία ! ΄Η να έχετε  καλό ύπνο!!!

1. Βρώμη: 
Λίγη βρώμη στο πρωινό.... Οι υδατάνθρακες που περιέχει,  προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεσή μας και μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να κοιμόμαστε καλύτερα.
2. Γάλα: μας ηρεμεί και μας ευχαριστεί. Εκτός από ασβέστιο, είναι  καλή πηγή τρυπτοφάνης .
3. Μπανάνες::
 περιέχουν  τρυπτοφάνη ,και χωρίς να αποτελούν βασικές πηγές της, φαίνεται πως φέρνουν αποτελέσματα. Συν τοις άλλοις, οι μπανάνες ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος με τη βιταμίνη Β6 που περιέχουν και μας χαλαρώνουν με φυσικό τρόπο, μετατρέποντας τη φαινυλαλανίνη σε ντοπαμίνη (νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση).

4. Αβοκάντο
τα μονοακόρεστα λιπαρά στα αβοκάντο βοηθούν τον εγκέφαλο να ευαισθητοποιείται περισσότερο στη σεροτονίνη, αλλά πέρα απ’ αυτό, τα λιπαρά αυτά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης .Τα αβοκάντο έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6.

5. Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα, όχι μόνο είναι ό,τι πρέπει για μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά περιέχει τρυπτοφάνη η οποία είναι σημαντική για την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και για την καλή μας διάθεση, όπως και φαινυλαλανίνη, την οποία ο εγκέφαλος μετατρέπει σε ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστής που  βοηθά και στη βελτίωση της διάθεσής μας.

6. Ψάρια.
..
Τα υψηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια φαίνεται πως δρουν ευεργετικά ενάντια στη μελαγχολία, αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και ο ψευδάργυρος που περιέχουν βελτιώνει τη δεκτικότητα του εγκεφάλου σε αυτό το νευροδιαβιβαστή. Μην ξεχνάτε πως όσο πιο λιπαρό είναι το ψάρι, τόσο το καλύτερα από άποψη περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, γι’ αυτό προτιμήστε τις σαρδέλες, τη ρέγκα ή το σολομό, ο οποίος μάλιστα αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης D, που σύμφωνα με έρευνες αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.

6. Καρύδια:
Τα καρύδια έχουν κι άλλα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης. Θεωρούνται «τροφή του εγκεφάλου» , ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για όσους δεν τρώνε ψάρια. Ακόμη, είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη.


7. Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο !
 Τα σάκχαρα και άλλα συστατικά της προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών, ενώ η καφεΐνη της δρα διεγερτικά κι έτσι οι πιθανότητες να αισθανθούμε καλύτερα και με περισσότερη ενέργεια, αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου