Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μετά το έμφραγμα, τρώτε ...μπανάνες και φυτικές ίνες !



Οι άνθρωποι που έπαθαν έμφραγμα, πρέπει να τρώνε τροφές με άφθονες φυτικές ίνες, γιατί αυτή η διατροφή βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της υγείας τους και απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν επιβιώσει μετά από έμφραγμα, μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί, στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 682 γυναίκες και 451 άνδρες. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είχαν σχέση με την ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωναν μετά το έμφραγμα.
Όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ίνες, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία), σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ίνες. 
Κάθε αύξηση κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα στην κατανάλωση ινών σχετιζόταν με μια μείωση κατά 15% στον κίνδυνο θανάτου. 
Επιπλέον, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις πιο πολλές φυτικές ίνες, είχαν 13% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν νέο θανατηφόρο έμφραγμα.
Οι φυτικές ίνες, που μπορούν να ρίξουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, περιέχονται σε διάφορες τροφές, όπως
  • φρούτα, 
  • λαχανικά, 
  • όσπρια και 
  • μπανάνες, 
  • καρότα, 
  • μήλα, 
  • πατάτες και
  • δημητριακά 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου