Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ προϊδεάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχρός, δεδομένης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, μέσα σ' αυτό το κλίμα, φαίνεται να αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη για την απεξάρτησή της από τη Ρωσία.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το θέμα κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου για τα ενεργειακά θέματα κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο επίτροπος παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΕ για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες δίνουν επιτέλους το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR.
Από τη δέσμη των προτάσεων που παρουσίασε, αλλά και από τα όσα δήλωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό κατέστη σαφές ότι πρωταρχικός στόχος του γερμανού επιτρόπου είναι η συνεχής αύξηση των πηγών και των οδών διοχέτευσης του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι ο ρόλος της Ελλάδας εν προκειμένω είναι κομβικός.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες είναι πλέον έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αίροντας τις ενστάσεις που είχαν θέσει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου