Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η Ευρώπη εκλέγει πρόεδρο της Κομισιόν τον Γιούνκερ





 Του Θάνου Αθανασίου στον real.gr

Παρά τις πολυήμερες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ δεν κατάφερε να πείσει τον Κάμερον να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Γιούνκερ ,αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους ευρωπαίους ηγέτες να του δώσουν το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν.
{..}Αγγλία και Ουγγαρία αναμένεται να είναι οι δύο χώρες από τις 28 που θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.
Η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν δραματικό η εκλογή να γίνει χωρίς ομοφωνία, ενώ ο Σουηδός ομόλογός της μιλώντας και αυτός στον Τύπο εξήγησε πως δεν πρόδωσε τις θέσεις του, υποστηρίζοντας τον Γιούνκερ, ούτε άλλαξε άποψη καθώς συνεχίζει να αντιτίθεται στην αυτοματοποιημένη εκλογή του κεντρικού υποψηφίου μιας πολιτικής ομάδας.
Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή και ανώτατη κυβερνητική πηγή που μίλησαν στο Real.gr, η εκλογή Γιούνκερ θεωρείται δεδομένη, ενώ σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 17 ή 18 Ιουλίου οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να ψηφίζουν για τον διάδοχο του Χ.Β. Ρομπέι στην προεδρία της Ε.Ε. και τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όπως και ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Επιτροπής.
Σε σχέση με τη διαδοχή του Ντάισελμπλουμ, διπλωματική πηγή δεν απέκλεισε τη μετακίνησή του στη θέση του Επιτρόπου των Οικονομικών ως διαδόχου του κ. Ρεν: «Ειδάλλως η αντικατάσταση του κ. Ντάισελμπουμ δεν θα χρειαζόταν να γίνει πριν από τον Νοέμβριο».
Στην ίδια μεγάλη παρτίδα πόκερ, η Βρετανία επιθυμεί διακαώς τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα (σήμερα ο Μ. Μπαρνιέ) και τη γ.γ. της Κομισιόν, θέση που σήμερα κατέχει η Κατρίν Μπέι.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δήλωσε στοReal.gr ότι είναι πολύ νωρίς για τη διεκδίκηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από την ελληνική πλευρά, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ. Το κόμμα μου, η ΝΔ ήταν τον κόμμα το οποίο παρείχε μία εκ των δύο υπογραφών που χρειάζονταν προκειμένου ο κ. Γιούνκερ να καταστεί υποψήφιος.
Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και επίσης είμαι αισιόδοξος ότι ο διορισμός του θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ανάπτυξης. Περισσότερη ανάπτυξη είναι απόλυτα απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου