Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάμε σε εκλογές - Ετοιμος και για ρήξη,ενώ ζήτησε από τους "διαφωνούντες" να παραδώσουν τις (βουλευτικές) έδρες τους...





Ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ταυτόχρονα εμφανίσθηκε έτοιμος και για ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε «ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται» ,στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».


Ο Πρωθυπουργός -με δόσεις εκνευρισμού σε αρκετά σημεία της συνέντευξής του - χαρακτήρισε μονόδρομο το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι ποτέ δεν είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έσκιζε το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε στον ελληνικό  λαό «μια βόλτα στο δάσος». Παραδέχθηκε ότι στην ιστορία της διαπραγμάτευσης υπήρχε λύκος, «και αυτός είναι το χρέος».
Στη συνέντευξή του, που δόθηκε εν μέσω των εσωκομματικών διεργασιών στο ΣΥΡΙΖΑ και μια μέρα πριν από  τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ο κ.Τσίπρας έριξε το γάντι στους διαφωνούντες με τις κυβερνητικές επιλογές, φωτογραφίζοντας ευθέως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. « Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σσ να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία». 
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο στην κριτική του για την στάση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας ο πρωθυπουργός, δείχνοντας έτοιμος και για ρήξη, είπε: 
«Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο:
  • «Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
  • «Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε. 
  • Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.

«Η εντολή που πήραμε ήταν να διαμορφώσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις να σταματήσει ο ελληνικός λαό να ματώνει», είπε και πρόσθεσε ότι πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος», ότι θα είναι όλα εύκολα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.
«Εάν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα αυτή ήταν η δική μας αγωνία», είπε

Μονόδρομος το δημοψήφισμα
Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε «δεν είχα άλλη επιλογή». «Ηταν επιλογή υψηλού ρίσκου, ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα - και κατά τη γνώμη μου - αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.
Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.

Το κρίσιμο βράδυ της Τετάρτης πριν το δημοψήφισμα, είπε ο Πρωθυπουργός βγήκα στον ελληνικό λαό και είπα ότι κάνω δημοψήφισμα για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική και όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.

Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο, μια πολιτική καταδίκη, και ίσως αυτός ήταν ο στόχος. Θυμάστε το «the game is over».

Όπως είπε συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο όπου ελήφθη η σχετική απόφαση και ενημέρωσα τη Μέρκελ και τον Ολάντ για την απόφασή μου και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα και ψύχραιμα. «Με διαβεβαίωσαν τι θα κάνουν ό,τι μπορούν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ με προειδοποίησε όποιο και είναι το ερώτημα που θα τεθεί κρύβει πίσω του το ερώτημα ευρώ ή δραχμή.

Η επιβολή των capital controls

Δεν τηρήθηκε, είπε και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup στη μη αύξηση του ELA, τονίζοντας ότι «οδηγηθήκαμε σε capital control για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα».

«Ηταν εκδικητική απόφαση σε μια επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε λαϊκή ετυμηγορία ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης», είπε και χαρακτήρισε τεράστια νίκη το «οχι» του δημοψηφίσματος, που όπως είπε δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα.

«Δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή για ότι έγινε τους τελευταίους μήνες», απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας

«Εχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls αλλά τα πράγματα είναι αναστρέψιμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο για Grexit παραμένει μέχρι και την απόφαση της απομείωσης του ελληνικού χρέους έως ότου αποφασίσει το ταμείο εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο νέο πρόγραμμα».

Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή, είπε.
«Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος», είπε.

Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Και αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.

«Τις αποφάσεις της 12ης Ιουλίου θα εφαρμόσουμε», ξεκαθάρισε, απαντώντας σχετικά για τα εάν θα ληφθούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα.

Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το πιο επώδυνο μνημόνιο, ενώ δήλωσε με νόημα ότι «δεν έχουμε ονομαστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την αύξηση του ΦΠΑ.

Για τα ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαίσιο εμπεριέχει λογικές ρεβανσισμού αλλά τη βούληση να μπει τάξη και νομιμότητα σε αυτό το χώρο». Όποιος θέλει να χειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό οφείλει να πληρώνει το αντίτιμο ενοικίασης και να πληρεί κανόνες πως το χρησιμοποιεί. Πρόσθεσε ότι από μηδενική βάση θα γίνει η αξιολόγηση σύμφωνα με του κανόνες που θα τεθούν.

Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί.
Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει.


Εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ:
Οι κυβερνήσεις και τα υπουργικά συμβούλιο έχουν συλλογική ευθύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας Υπάρχει μια αναντιστοιχία εμφανής, είναι ένα κόμμα 30.000 μελών σε μια κοινωνία 3 εκατ. που το στηρίζει.
Πέρα από τις διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές υπάρχει ένα θέμα ουσίας. Πριν από δύο χρόνια έκανε το πρώτο του συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.

Οταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να τηρούνται οι συλλογικές αποφάσεις από όλους διαφορετικά θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους στους επόμενους σύμφωνα με το καταστατικό»
, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία, είπε και πρόσθεσε.

Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.

Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω.

Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα".
Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα.

Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται.
    Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο και ξεκαθάρισε ότι αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές.
Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και ανέφερε ότι σύντομα να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου