Κυριακή 30 Απριλίου 2017

«Ευπαλίνειο Όρυγμα»: Επισκέψιμο το πρώτο (ίσως) τούνελ της ανθρωπότητας - Βρίσκεται στο Πυθαγόρειο της Σάμου!







Για πρώτη φορά είναι επισκέψιμο το πρώτο (ίσως) τούνελ της ανθρωπότητας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το οποίο βρίσκεται στο Πυθαγόρειο της Σάμου!

Για πρώτη φορά είναι επισκέψιμο το πρώτο (ίσως) τούνελ της ανθρωπότητας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το οποίο βρίσκεται στο Πυθαγόρειο της Σάμου! Πιο συγκεκριμένα, το Ευπαλίνειο Όρυγμα έγινε γνωστό χάρη στον Ηρόδοτο και είναι σήμερα επισκέψιμο.




Ποιο είναι το «Ευπαλίνειο Όρυγμα»
Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά. Κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.




Η κατασκευή του ορύγματος έγινε με εντολή του τυράννου Πολυκράτη και εκτιμάται ότι η κατασκευή του κράτησε 10 χρόνια. Ο σχεδιαστής και μηχανικός του έργου ήταν ο Ευπαλίνος, γιος του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Γι` αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου