Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Οι μισοί θάνατοι από καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και διαβήτη συνδέονται με «φτωχή» δίαιτα

Οι μισοί θάνατοι από καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και διαβήτη συνδέονται με "φτωχή" δίαιτα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Tafts, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στη Journal of the American Medical Association (Jama), όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, η γενική ιατρός με ειδίκευση στη διατροφική ιατρική, Ιωάννα Αρσενοπούλου.
Η κα Αρσενοπούλου, η οποία μίλησε στην εκπομπή, με αφορμή τα κιλά που οι περισσότεροι παίρνουμε το Πάσχα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος. Όσον αφορά το "φούσκωμα", με το οποίο οι περισσότεροι βρισκόμαστε αντιμέτωποι μετά τις γιορτές, επισημαίνει ότι δεν είναι απλή κατακράτηση υγρών, αλλά κυρίως λίπος που αποθηκεύτηκε μέσα σε λίγα 24ωρα στον οργανισμό μας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά; Και ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο διατροφικό βήμα;
Όταν η ζώνη του αυτοκινήτου κλείνει με δυσκολία και το τζιν ανεβαίνει με ιδρώτα, τότε σίγουρα φάγατε πολύ στις πασχαλινές διακοπές. Και αν είχατε μία ελπίδα ότι είναι απλό φουσκωματάκι, που θα φύγει σε λίγες μέρες, πλανάσθε πλάνην οικτράν, καθότι το λίπος αποθηκεύεται σε χρόνο ντε τε. Όπως αναφέρει η κα Αρσενοπούλου, το Πάσχα και γενικά στις γιορτές παίρνουμε πολύ γρήγορα κιλά, γιατί αλλάζουμε απότομα το πρόγραμμα της καθημερινότητας.

Γιατί παίρνουμε γρήγορα κιλά
«Τα τέσσερα βασικά λάθη που κάνουμε είναι ότι τσιμπολογάμε συνέχεια και όχι απαραίτητα υγιεινές τροφές, πίνουμε περισσότερο αλκοόλ απ' ότι συνήθως, τρώμε περισσότερα γλυκά και ενδεχομένως καθόμαστε περισσότερο. Η κατανάλωση περισσότερων από τα συνήθη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι γλυκά, ζάχαρη, αναψυκτικά, προκαλεί και περισσότερη κατακράτηση νερού, αλλά μη ξεγελιόμαστε ότι είναι μόνο νερό, γιατί γίνεται και λίπος. Μέσα σε λίγα 24ωρα ένα ποσό μπορεί να γίνει και λίπος, διότι η αποθήκευση του είναι μία δυναμική διαδικασία που συμβαίνει αυτόματα όταν περισσεύει ενέργεια στον οργανισμό».

Το «φούσκωμα» είναι κυρίως λίπος
Αν αναρωτιέστε πως αντιστοιχεί το ένα κιλό που βλέπουμε στη ζυγαριά, με αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, η απάντηση βρίσκεται στο σωματότυπο, αλλά το σημείο αναφοράς είναι πάντα το λίπος. « Η αντιστοιχία ενός κιλού λίπους σε αυτό που βλέπουμε επάνω μας εξαρτάται από το σωματότυπο του κάθε ανθρώπου, οπότε δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Συνήθως τα κιλά που βλέπουμε και επάνω μας και στη ζυγαριά, είναι κυρίως λίπος.


Αυστηρά τρία γεύματα για γρήγορη απώλεια βάρους
Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουμε ότι τα συχνά μικρά γεύματα επιβάλλονται για την απώλεια βάρους, ωστόσο οι ειδικοί έχουν λίγο διαφορετική άποψη, όταν αυτή η απώλεια θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό: «Τα συχνά μικρά γεύματα όντως κινητοποιούν τον μεταβολισμό. Όμως, αυτό που έχει σημασία όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος πολύ γρήγορα για να επαναφέρεις τον οργανισμό σου στην κανονική κατάσταση, είναι να μειώσεις το συνολικό αριθμό γευμάτων».

Ιδανικό μενού για άμεση επαναφορά

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όπως αναφέρει η κα Αρσενοπούλου, είναι να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής για μία –δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση. Όπερ σημαίνει: «Αυστηρά τρία γεύματα την ημέρα. Να μην τρώμε καθόλου στα μεσοδιαστήματα, αλλά να πίνουμε άφθονο νερό που ως γνωστόν βοηθάει. Πολύ καλό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη π.χ μία ομελέτα με λαχανικά. Γεύμα και δείπνο επίσης με λαχανικά και πρωτεΐνες, όπως είναι οι γαρίδες, ή ο σολομός. Είναι καλό να αυξήσουμε σε αυτό το διάστημα τα Ω3 λιπαρά που δεν τα πολυφάγαμε το Πάσχα, λόγω πολλών κρεάτων. Όσον αφορά τα φρούτα, δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους, λόγω τού ό,τι έχουν πολλά σάκχαρα. Καλόν θα είναι να καταναλώνουμε μόνο ένα φρούτο μετά από το κύριο γεύμα.

Σαράντα λεπτά γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο

Επίσης, σημαντικό είναι αυτές τις ημέρες να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας ένα 40λεπτο γρήγορο περπάτημα. Η καύση λίπους γίνεται εξίσου καλά και με τρέξιμο, ωστόσο δεν προτείνεται σε όλους καθότι, κάποιοι δεν έχουν αντοχές ή μπορεί να αντιμετωπίζουν θέματα αρθρώσεων π.χ.Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου διατροφολογίου με την άσκηση θα βοηθήσει σαφέστατα μέσα σε μία εβδομάδα τουλάχιστον να ξεφορτωθούμε αυτά που βάλαμε, και να γυρίσουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα πρέπει να είναι σε μόνιμη βάση».

Ποια είναι η «φτωχή» δίαιτα σύμφωνα με ερευνητές του Tafts
Και αυτή η διατροφή, όπως αναφέρει η κα Αρσενοπούλου, θα πρέπει να εξαιρεί το πολύ αλάτι, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρέατα, και να βασίζεται σε άφθονα λαχανικά και ψάρια, καθώς επίσης φρούτα και κρέας, αλλά με μέτρο. Προς επίρρωση των λεγομένων της παραθέτει μάλιστα μεγάλη μελέτη που μάς υποδεικνύει τι σημαίνει "φτωχή" διατροφή και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί για τη ζωή μας. «Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο Jama, μία πολύ μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου Tafts που έγινε σε 700.000 άτομα, η οποία κατέδειξε ότι οι μισοί θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικά και διαβήτη συνδέονται με "φτωχή" δίαιτα. Σύμφωνα με τους μελετητές η φτωχή δίαιτα αφορά αυξημένη πρόσληψη αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη, επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα αλλαντικά, καθώς επίσης υψηλή λήψη κρέατος, που όμως είναι ένας πολύ μικρός επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης, η "φτωχή" διατροφή σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει να κάνει με τη μειωμένη λήψη ξηρών καρπών και σπόρων, χαμηλή πρόσληψη Ω3, ειδικά από ψάρια και θαλασσινά, αλλά και χαμηλή λήψη λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων».

Μύθος οι τροφές που καίνε λίπος
Πάντως, αν πίνετε αφειδώς πράσινο τσάι ή τρώτε πιπεριές τσίλι "μέχρι εγκαύματος", προσβλέποντας στη μαγική καύση του λίπους, που αρκετές θεωρίες υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν σύμφωνα με την κα Αρσενοπούλου επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν κάτι σχετικό. «Δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τροφές που να καίνε το λίπος. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες τροφές. Υπάρχουν, όμως, τροφές που βοηθούν στο να μη συσσωρευθεί λίπος. Κι επειδή προκαλούν κορεσμό, μπορεί κανείς να τρώει λιγότερο, να μειώνει την ενεργειακή του πρόσληψη και με αυτό τον τρόπο να καίγεται το λίπος που έχει ο ίδιος ο οργανισμός. Αυτές οι τροφές είναι κυρίως πρωτεϊνικά τρόφιμα, τα οποία όταν συνδυάζονται με λαχανικά ο οργανισμός παίρνει χαμηλή ποσότητα θερμίδων, καθώς επίσης βιταμίνες και στοιχεία που έχει ανάγκη και έτσι με αυτό τον τρόπο η έξτρα ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί, παρότι δεν πεινάει ιδιαίτερα έως καθόλου, καίγεται από το λίπος που είναι συσσωρευμένο στο σώμα του».
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου