Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Στη συμφωνία για το Brexit να μπει και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει αρθρογράφος του Guardian !!!


Κορυφαίος αρθρογράφος του Guardian προτείνει να μπει στη συμφωνία για το Brexit η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.Συγκεκριμένα, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον υποστηρίζει ότι από μία τέτοια συμφωνία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές τονίζοντας ότι η Βρετανία θα έδειχνε με αυτή την κίνηση καλή θέληση, ενώ η Ευρώπη θα κέρδιζε τα Γλυπτά της και θα ενίσχυε την πολιτιστική της κληρονομιά.

«Ούτε μια βδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη. Το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε διαξιφισμούς για το μέλλον του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μάικλ Χάουαρντ υπαινίχθη πως ένας τρόπος να διευθετηθεί το θέμα θα ήταν ένας πόλεμος με την Ισπανία», αναφέρει στο άρθρο του ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, προτείνοντας στη Βρετανία να κάνει «μία συμφωνία για το Brexit επιστρέφοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα».


«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου. Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit η επιστροφή των Ελγινείων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Θα 'ναι σαν να ξαναφτιάχνουμε μια σκισμένη φωτογραφία, που δείχνει ανθρώπους να περπατούν και να μιλούν, να παίζουν και να πίνουν. Ενωμένα στο μουσείο υπό τον Παρθενώνα, τα Μάρμαρα θα αποτελούν τον υψηλότερο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου».

«Είναι ώρα να τα επιστρέψουμε, ως μέρος της διαπραγμάτευσης για το Brexit. Θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση, όπου όλοι κερδίζουν. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επαινεθούν για ένα πολιτιστικό επίτευγμα, η Βρετανία θα λάβει όχι μόνο γενναίες εκπτώσεις, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια πράξη με την οποία όλοι συμφωνούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», επισημαίνει και καταλήγει: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι γραφειοκράτες του, καθώς και οι κυβερνήσεις ιδίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συχνά κάνουν λόγο στη σημασία της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν. Η ίδια η συνθήκη της ΕΕ, κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Μαρμάρων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Έλγιν θα κέρδιζε καλή θέληση από τη μεριά της ΕΕ, καθώς και άλλες παραχωρήσεις. Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα γλυπτά της».

Δείτε το δημοσίευμα:


enikos.gr. 04.04.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου