Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η βουλευτής Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ ζητάει να καταργηθεί η ...“έξοδος του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ” και να μην εορτάζεται η αναπαράσταση της ΘΥΣΙΑΣ στο Κούγκι !!!!




Μετά το ... “συνωστισμό” χιλιάδων ΕΛΛΗΝΩΝ της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ στο λιμάνι της ΣΜΥΡΝΗΣ η Μαρία Ρεπούση , βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή του σοβαρού και θρησκευόμενου Φώτη Κουβέλη ,πήρε θάρρος ή αποτρελάθηκε και ζητάει:
  • να καταργηθεί η... έξοδος του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826 (σ.σ. φωτό άνω) ,
  • να μην εορτάζονται η αναπαράσταση της ΘΥΣΙΑΣ στο ηρωϊκό Κούγκι & η ανατίναξη της Αρμάτας (στις Σπέτσες) , καθώς και
  • να μην γίνονται εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας ...

Τα θεωρεί πολύ μπανάλ ...
Τα βλέπει ως ...«εθνικιστικά κιτς»
΄Οπως είπε: “Δεν προσφέρουν τίποτα, αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός...”!!!
Πηγή: «ΒΗΜΑτοδότης»

Και με την ευκαιρία , για την ιστορία :
- η Έξοδος της Φρουράς του ηρωϊκού ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ , τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826: από τα 10.500 περίπου άτομα που βρίσκονταν τότε στο Μεσολόγγι, οι 3.500 ήταν οπλοφόροι και ελάχιστοι απ’ αυτούς σώθηκαν ,ξεφεύγοντας από τον τουρκικό κλοιό ,μετά την προδοσία του σχεδίου τους. Γυναικόπαιδα και γέροι που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν και έμειναν στην πόλη κλείστηκαν στις μπαρουταποθήκες με τον Καψάλη και τον Δεσπότη Ιωσήφ και βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι ολοκλήρωσαν τη θυσία του Μεσολογγίου.
Και  για  ΟΛΕΣ  τις γενιές :
  • Η νύχτα της Εξόδου θα μείνει για πάντα στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας.
  • Το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρωνας, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ).
  • Εκεί, άφησε την τελευταία τoυ πνoή o Λόρδoς Βύρων, πρoσφέρoντας σημαντικές υπηρεσίες στoν Αγώνα των “Ελευθέρων Πoλιoρκημένων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου