Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στην Ανταρκτική ο πρώτος αιολικός «εξερευνητής» της !!!


«Πολικός ρομποτικός εξερευνητής» ονομάζεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εξερεύνηση της Ανταρκτικής.
 Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εδώ και περίπου δύο μήνες το Polar Rover( φωτό άνω), που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ανανεώσιμη ενέργεια, «χτενίζει» σχεδόν μόνο του την παγωμένη ήπειρο.
Το Polar Rover πιστεύεται ότι είναι το πρώτο αυτόνομο ρομπότ , που κινείται αντλώντας ενέργεια από τον άνεμο και ελέγχεται μέσω δορυφόρου. 
Το μήκος του φθάνει τα 1,8 μέτρα, το πλάτος του τα 1,6 μέτρα, ενώ το ύψος του δεν ξεπερνά τα 120 εκατοστά. Είναι εξοπλισμένο με πάσης φύσεως επιστημονικά όργανα, από ατμοσφαιρικούς αισθητήρες και συλλέκτες χιονιού μέχρι συστήματα γεωγραφικής και γεωλογικής ανάλυσης.

Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι η μίνι ανεμογεννήτρια “HoYi!” της εταιρείας Urban Green Energy, την οποία τοποθέτησαν πάνω στο τετράτροχο σκάφος οι επιστήμονες της Ομάδας Πολικών Ερευνών του Κουνλούν. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η ανεμογεννήτρια θεωρήθηκε η καλύτερη λύση για τη λειτουργία του ρομποτικού εξερευνητή εν μέσω «πολικών ανέμων, γεωμαγνητικών παρεμβολών, κοσμικών ακτίνων και άλλων ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών».
Από το παρθενικό του ταξίδι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το αιολικό σκάφος είχε διανύσει περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα στην Ανταρκτική.
Πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου