Από :tanea.gr ,Μάρω Βακαλοπούλου
Είχε τον χρόνο με το μέρος του. Και δεν άφησε ούτε ένα λεπτό ανεκμετάλλευτο. Σε ένα καλά οργανωμένο σόου, ενώπιον ενστόλων, αθλητών, γιατρών και πολλών άλλων, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε ακατάπαυστα επί 4 ώρες και 47 λεπτά, για όλους και για όλα.
Δώρισε απλόχερα πατρικές συμβουλές, προβληματίστηκε για τη δυσκολία εισαγωγής χοιρινού κρέατος στη Ρωσία, επιβεβαίωσε φήμες, διέψευσε κατηγορίες περί «σταλινικής» διακυβέρνησης.
Πάνω από όλα όμως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύθηκε το βήμα του ετήσιου τηλεμαραθωνίου ερωταποκρίσεων για να διαβεβαιώσει τον ρωσικό λαό πως η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
Ο «ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΣ». Υποδαυλίζοντας για ακόμη μία φορά τις φήμες που τον θέλουν να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον - άλλοτε προστατευόμενό του - Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον Αλεξέι Κούντριν να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Πούτιν, ο Κούντριν έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Οικονομικών, αλλά το 2011 ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεφ τον έθεσε εκτός κυβερνητικού σχηματισμού. «Αρνήθηκε... Είναι λουφαδόρος. Δεν θέλει να δουλέψει», αστειεύτηκε ο Πούτιν συνομιλώντας με τον Κούντριν, ο οποίος έκανε μία σύντομη παρέμβαση στην εκπομπή. Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με παρρησία για την οικονομική ύφεση, «δικαιολογώντας» την άκαμπτη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τον ίδιο τον Μεντβέντεφ, αφού καθώς είπε ο νυν Πρωθυπουργός και το Υπουργικό του Συμβούλιο βρίσκονται «λιγότερο από έναν χρόνο» επί το έργον και δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιβράδυνση στη ρωσική οικονομία. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές διέγνωσαν πάντως πίσω από τα λόγια τού Πούτιν την πρόθεσή του να αναθέσει εν καιρώ πρωταγωνιστικό ρόλο στον Κούντριν. «Είναι προφανές. Την 1η Μαΐου ο Κούντριν θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον Σεπτέμβριο πρωθυπουργός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Κασιάνοφ.
Θεσμός από το 2001, ο τηλεοπτικός μαραθώνιος ερωτήσεων και απαντήσεων πραγματοποιείται κάθε χρόνο - ακόμη και την τετραετία που ο Πούτιν χρημάτισε πρωθυπουργός. Στόχος του Ρώσου Προέδρου είναι να εδραιώσει την εικόνα τού «καλού τσάρου» ,απαντώντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις, οι οποίες είτε διατυπώνονται από το κοινό είτε φθάνουν στο στούντιο μέσω τηλεφώνου, SMS και e-mail. Την περασμένη Πέμπτη απάντησε σε 85 ερωτήσεις. Πήρε ωστόσο δύο μικρές «ανάσες». Την πρώτη φορά, απευθυνόμενος σε μία οικογένεια που έχει υιοθετήσει 12 ορφανά και ζήτησε οικονομική ενίσχυση, ο Πούτιν φάνηκε γενναιόδωρος προσφέροντας μία παιδική χαρά. Τη δεύτερη φορά ξεσπάθωσε, κατηγορώντας τον αρχιτέκτονα των ρωσικών ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του '90, τον Ανατόλι Τσιμπάις, ότι συνεργαζόταν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ. Η ευχάριστη διάθεση του ρώσου Προέδρου άλλαξε άρδην όταν χρειάστηκε να απαντήσει σε έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον πρόσφατο μυστηριώδη θάνατο του πολέμιού του Μπορίς Μπερεζόφσκι. Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι είχε λάβει δύο επιστολές από τον πρώην ολιγάρχη, στις οποίες του έγραφε ότι είχε «διαπράξει πολλά λάθη, ζητούσε συγγνώμη και παρακαλούσε να του δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου