Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Φυλαχθείτε από το αλλεργιογόνο Περδικάκι ...




 Το περδικάκι (Parietaria judaica ), αυτό το ποώδες πολυετές φυτό,  ανήκει στην οικογένεια της ...Τσουκνίδας!

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του  και χάρη σε μορφολογικούς μηχανισμούς των ανθέων τους, απελευθερώνει  άφθονη γύρη 
με μορφή νέφους.
Και η γύρη αυτή  είναι εντόνως...αλλεργική.
Φυλαχτείτε!
Αλλά και  φάτε το ή πιείτε το ..χυμό του !....
Ειδικότερα:
Το περδικάκι ,είναι γνωστό (από την αρχαιότητα) : 
Σύμφωνα με τον Πλίνιο, το περδικάκι συνδέεται με τον Περικλή και την κατασκευή του Παρθενώνα. Όταν ένας εργάτης που δούλευε στην Ακρόπολη Αθηνών έπεσε από τον βράχο και τραυματίστηκε σοβαρά, η Αθηνά υπέδειξε στον Περικλή ένα περδικάκι για να περιποιηθεί τον εργάτη. Πράγματι, ο Περικλής γιάτρεψε τις πληγές,βάζοντας πάνω τους φύλλα του φυτού 
Επίσης, στην παραδοσιακή ιατρική της Ευρώπης χρησιμοποιείται για την τόνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Το φυτό χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τρυφερά βλαστάρια με τα φύλλα, ωμά ή μαγειρεμένα, αν τα έχουμε βρει σε καθαρό σημείο. Μπορούν να προστεθούν σε ανάμεικτες σαλάτες, σε  πίτες, να γίνουν ... χυμός,  να μαγειρευτούν με άλλα χόρτα και να γίνουν σούπα. Δεν είναι σπουδαίο φυτό σε γεύση αλλά διαθέτει  βιταμίνες ,πολύ χλωροφύλλη που βοηθά όλα τα συστήματα


Από την  Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου