Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Στην ηγεσία των Γάλλων σοσιαλιστών ο ελληνικής καταγωγής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ,στενός συνεργάτης του Στρος Καν (!), αλλά και καταδικασθείς δις για ..αργομισθία!!!


Δύο εβδομάδες μετά την ήττα των Γάλλων Σοσιαλιστών αναλαμβάνει τη σκυτάλη στα ηνία του κόμματος ο  Καμπαντελίς, ο ελληνικής καταγωγής ,στενός συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος Καν, που αποτελεί μια από τις αμφιλεγόμενες αλλά ταυτόχρονα και ιστορικές προσωπικότητες του σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Καμπαντελίς έχει διατελέσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι. Την πρώτη φορά από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 μέχρι σήμερα
Ο Καμπαντελίς κατάφερε να συγκεντρώσει το 67,12% των ψήφων και να αφήσει πίσω του τον Σιλβέν Ματιέ, που πρότεινε την τελευταία στιγμή η αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Η θέση στην κορυφή «χήρεψε» από τη στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ διόρισε τον γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος, Χαρλέμ Ντεζίρ, ως υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού είχε χρεωθεί σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις κακές επιδόσεις των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές.

Η αρχηγία ήταν κρυφή επιθυμία του Καμπαντελίς από το 2012, όταν η τότε γραμματέας, Μαρτίν Ομπρί, φαινόταν πως θα του δώσει το «δαχτυλίδι» για τη διαδοχή. Τελικά η Ομπρί, που είχε ηττηθεί από τον Ολάντ για το χρίσμα, προτίμησε τον Ντεζίρ, ωστόσο τώρα ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να στήριξε προσωπικά τον επί δεκαετίες «σύντροφό» του.
Ο Καμπαντελίς έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαιτέρως σε διεθνές επίπεδο και ήταν ο υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία των Γάλλων Σοσιαλιστών για την Ευρωβουλή. Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη ήταν ο συγγραφέας ενός «μανιφέστου» εναντίον της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωζώνη η Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και εντός της Γαλλίας.
Μάλιστα, μετά τη νίκη του Ολάντ είχε δηλώσει ότι «διώξαμε τους Μερκοζί στη Γαλλία, καιρός να συμβεί το ίδιο και στη Γερμανία», κάτι που τελικώς, βέβαια, δεν επιβεβαιώθηκε, αφού η Μέρκελ θριάμβευσε στις εκλογές του 2013.
Πέρα από τη στάση του αυτή, θεωρείται ότι οι θέσεις του είναι «φιλικές» προς την οικονομία της αγοράς και γι' αυτό θα συνεργαστεί άριστα με την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, που επιδιώκει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα τη χαλάρωση του δημοσιονομικού στραγγαλισμού από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

         Η πορεία του
Ο Καμπαντελίς έχει διατελέσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι (την πρώτη φορά από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 μέχρι σήμερα).
Η έντονη πολιτική δράση του Καμπαντελίς ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν προσχώρησε στη νεολαία της τροτσκικής Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Κώστας» που παρέπεμπε στον Ελληνα μαρξιστή φιλόσοφο Κώστα Αξελό.

Γρήγορα εξελίχθηκε σε ιθύνοντα νου του κόμματος, ενώ το 1980 εξελέγη γ.γ. της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών Γαλλίας (UNEF), μέλος της οποίας ήταν τότε και ο αντίπαλός του, Ντεζίρ. Λόγω έντονης διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της UNEF αποχώρησε και σύντομα προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1990 έγινε ακόμα πιο γνωστός λόγω της εκστρατείας του εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν με τη δημιουργία του «Μανιφέστου εναντίον του Εθνικού Μετώπου», οργάνωσης που είχε ως στόχο να συσπειρώσει όλη την Αριστερά απέναντι σε έναν «κοινό εχθρό».
Μαύρη σελίδα στην πολιτική καριέρα του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είναι η εμπλοκή του σε σκάνδαλα αργομισθίας τη δεκαετία του '90, για τα οποία καταδικάστηκε δύο φορές σε φυλάκιση με αναστολή.
ethnos.gr ,ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου