Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Χωρίς τους Κούρδους δεν υπάρχει λύση στο Ιράκ !!!




Νίκη σε αυτόν τον πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Κούρδους του Ιράκ. Το ξέρουν καλά στη Βαγδάτη και στις ΗΠΑ
 υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πήγε στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, για να πείσει την ηγεσία να μπει αποφασιστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Αντάλλαγμα; Περισσότερα κέρδη από το πετρέλαιο, χωρίς δημοσιονομικό έλεγχο από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.
Οι Κούρδοι είναι σήμερα ενωμένοι, στρατιωτικά ανώτεροι και μακριά από τις καταστροφικές διαμάχες που ξεσπούν μεταξύ των Αράβων. Εχουν ένοπλες δυνάμεις ικανές να αναχαιτίσουν την προέλαση των εξτρεμιστών της οργάνωσης ISIS στο Ιράκ. Αλλά δεν τις ρίχνουν στη μάχη, λόγω της σκληρής διαμάχης με τη Βαγδάτη για τη μοιρασιά των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι για να πείσουν την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να πολεμήσει αποφασιστικά με τα 80 τάγματά της ,οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευθούν στο κουρδικό ζήτημα και να πιέσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης να κάνει επώδυνες παραχωρήσεις - στα πετροδολάρια, τις εδαφικές διεκδικήσεις και την πολιτική συμμετοχή των Κούρδων στην εξουσία.
Για περισσότερα στοιχεία στο tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου