Η τροπολογία, βέβαια, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ωστόσο απέσπασε τις ψήφους του 41% των ψηφισάντων, ποσοστό που καταδεικνύει ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν αμελητέο μέγεθος, όταν μάλιστα η Αριστερή Πλατφόρμα κατεβάζει και δικό της υποψήφιο για τη θέση του γραμματέα. Όπως έγινε γνωστό, τη θέση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας θα διεκδικήσουν ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας, τον οποίο πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Καλύβης από την Αριστερή Πλατφόρμα και ο Στέλιος Ελληνιάδης.
Και κατά την εκκίνηση των εργασιών της Κ.Ε, η Αριστερή Πλατφόρμα εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες της για τα όσα σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, με τον Λαφαζάνη να αναφέρει πως είναι ευτυχές το ότι δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά σε αυτή. Από την άλλη, Παππάς και Δραγασάκης μίλησαν για τις διαφωνίες που «είναι λογικό να υπάρχουν», αλλά έμειναν στο γεγονός πως τα περιθώρια ήταν πολύ στενά και πως έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Και κάπου εκεί ο Γιάννης Μιλιός τόνισε πως όλα αυτά είναι εκτός νοοτροπίας κι αρχών του κόμματος.
Όλα αυτά, ενώ πιο πριν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει το στίγμα μέσα από την ομιλία του.
Ήταν μια ομιλία στο εσωτερικό ακροατήριο του κόμματος και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Συναισθηματική, επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς κι ένας αντίπαλος που βρέθηκε στο κάδρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όλους και για όλα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε μέρος των Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι μαζί με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν στήσει σχέδιο παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανατραπεί λίγο καιρό μετά την ανάληψη της εξουσίας.
«Πήγαμε στη μάχη με ναρκοθετημένο το κάθε μας βήμα, με στόχο να μας ρίξουν στα βράχια με το που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Προκάλεσαν χρηματοπιστωτική ασφυξία. Υπήρχαν προκαθορισμένα χρονικά όρια, με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο. Με σημαδεμένα χαρτιά και με το μαχαίρι στο λαιμό. Όλα τα είχαν έτοιμα για να στείλουν εμάς και τη χώρα στο ναυάγιο», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε τόσο στον Αντώνη Σαμαρά και στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι οποίες «μέχρι την τελευταία στιγμή υπονόμευαν τις προσπάθειές μας».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε έντονους τόνους πως το Μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά δεν έδειξε τις προθέσεις του για το εάν θα φέρει τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή, προς ψήφιση. «Όσοι ποντάρουν σε τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι θα διαψευστούν», αρκέστηκε να πει.
Ωστόσο, τα σημαντικά τα άφησε για το τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους για τα όσα ακούστηκαν περί της συμφωνίας, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Αφενός, ζήτησε «το κόμμα να παραμείνει αντάρτης» και να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση σε περιπτώσεις που κινείται κόντρα στις αρχές της Αριστεράς, αφετέρου έστειλε μήνυμα πως δεν πρέπει να μετατραπεί σε «μηχανισμό νομής εξουσίας». «Ήμασταν και είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες μας, χαράσσοντας όμως μια έξυπνη τακτική που θα συνυπολογίζει τις ανάγκες του λαού και τον συσχετισμό δυνάμεων», δήλωσε με νόημα για τους αντιφρονούντες και συμπλήρωσε: «Κάθε δήλωσή μας κι ενέργειά μας έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον χώρο της Αριστεράς, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Φυσικά υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες και αντιθέσεις. Αλλά οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια».
protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου