Τρίτη 26 Μαΐου 2015

H εφαρμογή του Θεωρήματος Νας και οι ...αξιότιμοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την...Ελλάδα!



Γράφει 
ο Χρήστος Καπούτσης

Μια εφαρμογή του Θεωρήματος Νας: Συνεδριάζουν 
οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Όλοι οι μετέχοντες Υπουργοί, έχουν ως Στρατηγικό στόχο, να ληφθεί μια απόφαση, που θα ικανοποιεί, τα συμφέροντα των κρατών που εκπροσωπούν
Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , οι υπουργοί προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τους τις επιλογές άρα και τα συμφέροντα των συναδέλφων τους, τότε, υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία σύγκλισης (κοινής απόφασης), έτσι ώστε, κανείς από τους συμμετέχοντες να μη θεωρείται χαμένος.

    Το παραπάνω είναι μία από τις εφαρμογές του Θεωρήματος, που διατύπωσε ο Μαθηματικός Τζων Νας.

Πιο συγκεκριμένα, το θεώρημα ΝΑΣ, μας πληροφορεί ότι, 
  • «κάθε παίγνιο με πεπερασμένο πλήθος παικτών και στρατηγικών, έχει τουλάχιστον ένα σημείο ισορροπίας, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι παίκτες επιλέγουν τις πιο συμφέρουσες για αυτούς στρατηγικές, γνωρίζοντας και τις επιλογές των αντιπάλων τους».
Δηλαδή, οι παίκτες σκέφτονται τι μπορεί να διαλέξει ο αντίπαλος τους, προσπαθούν να καταλάβουν τη συμπεριφορά των άλλων και επιλέγουν την στρατηγική τους σύμφωνα και με τις επιλογές των άλλων παικτών.

Έτσι καταλήγουν, ως σύνολο, σε να σημείο ή απόφαση ή κατάσταση (εξαρτάται από την εφαρμογή), που προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους, αφού σε επιμέρους θέματα όλοι χάνουν και όλοι κερδίζουν, όμως το σύστημα ισορροπεί και σε αυτή την περίπτωση η έννοια της ισορροπίας, ονομάζεται ως ισορροπία Νας.

Ο Καθηγητής Τζων Φορμπς Νας, τιμήθηκε το 1994 με το βραβειο Νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων.
Ο Τζων Νας εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ως καθηγητής του τμήματος μαθηματικών. 
Ειδικότερα εργάστηκε πάνω στη Θεωρία της Εξισορρόπησης
 Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Καθηγητής Νας, αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα ανισορροπίας, αφού από την ηλικία των 29 ετών, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια και για μεγάλα χρονικά διαστήματα νοσηλεύτηκε σε Ψυχιατρικές κλινικές.

Ο Τζων Νας 86 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι, το περασμένο Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του Αλίσια 82 ετών, την οποία μάλιστα είχε παντρευτεί δυο φορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου