Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Παπαδιαμάντης περί πολιτικής και πολιτικών






Επίκαιρος όσο ποτέ ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , ο Σκιαθίτης κοσμοκαλόγερος , ο “άγιος των ελληνικών γραμμάτων” , ο μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας. ΄Οπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σαράντος Καργάκος (*) ο Παπαδιαμάντης είναι “ο μεγαλύτερος πολιτικός συγγραφέας των γραμμάτων μας, ο βαθύτερος μελετητής της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της δικής του εποχής, αλλά και των μεταγενεστέρων εποχών μέχρι των σημερινών κακών μας των καιρών” .

Γιατί λέχθηκε ,πως ο Παπαδιαμάντης αδιαφορούσε για την τότε πολιτική πραγματικότητα. Τίποτε αναληθέστερο .Χαρακτηριστικό είναι το κείμενό του στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, Πρωτοχρονιά του 1896, χρονιά τέλεσης των Α΄ Ολυμπιακών αγώνων, τότε που - και πάλι - η χώρα  είχε "μεθύσει"  λόγω πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Γράφει :
«Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους, του ‘’στειρεύοντος πριν, και ητεκνωμένου δεινώς σήμερον;’’.
Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεωκοπίας.
Τις ημύνθη περί πάτρης;Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί των ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος».

Δυστυχώς ,μόλις  ένα χρόνο αργότερα , το 1897, η Ελλάδα υπέστη δεινή ήττα και ακολούθησαν  μύρια όσα δεινά.
(*) Από την εισήγησή του ,με τίτλο «Ο Πολιτικός Παπαδιαμάντης» , στο διήμερο συνέδριο- 25 & 26 Μαΐου 2001- στην Παλαιά Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου