Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησία





Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που τα τελευταία χρόνια ήρθαν στη δημοσιότητα για χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κυρίως ανήλικων αγοριών , αλλά και κοριτσιών, από κληρικούς τηςΡωμαιοκαθολικήςΕκκλησίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τις περισσότερες φορές καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια , εν πολλοίς επιτυχής , όπως τα αθώα θύματα το “βουλώσουν” είτε με απειλές είτε με αποζημιώσεις μαμούθ. Στην προσπάθεια αυτή φανερά ή υπόγεια συμμετείχαν σημαντικοί αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μηδέ του νυν Πάπα εξαιρουμένου.
Πρόσφατα (*) το Καθολικό Τάγμα «Κοινωνία του Χριστού» των ΗΠΑ εκλήθη να πληρώσει το ποσό των 166 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση σε δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (κυρίως νεαρούς που φοιτούσαν σε εκκλησιαστική σχολή) την περίοδο 1940-1990. ΄Οπως μετέδωσε το BBC, βάσει της συμφωνίας, η «Κοινωνία του Χριστού» (με έδρα το Όρεγκον) θα ζητήσει και επισήμως συγγνώμη από τα θύματα.
«Είναι μέρα δικαιοσύνης», δήλωσε η Κλαρίτα Βάργκας, η οποία , όπως και η δίδυμη αδελφή της, είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά, σε ένα από τα σχολεία του Τάγματος, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης – σ΄αυτήν την περίπτωση- ήταν Ινδιάνοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

΄Αλλα στοιχεία:
  • Το 2008 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των ΗΠΑ πλήρωσε 436 εκατομμύρια δολάρια για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ,που διεπράχθησαν από παιδεραστές κληρικούς , ενώ ο αριθμός των νέων μηνύσεων αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με επίσημη έκθεση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού δόθηκε ως ...αποζημίωση στα ταλαίπωρα και αθώα θύματα , σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διάσκεψης Αμερικανών  επισκόπων.

    -  Tο 2007 :η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των ΗΠΑ κατέβαλε για αποζημιώσεις το τεράστιο ποσόν των 526 εκατομμυρίων δολαρίων.-  Περίπου 3.000 κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον ιερέων έχει επεξεργαστεί η δικαιοσύνη του Βατικανού από το 2001 έως το 2010 , που διεπράχθησαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ανακοίνωσε (**) αξιωματούχος του Βατικανού. "Από το 2001 έως το 2010, υπήρξαν "περίπου 3.000 κατηγορίες σε βάρος ιερέων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια", δήλωσε ο μονσινιόρος Τσάρλς Σκικλούνα, εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων για το δόγμα της Πίστης σε συνέντευξή του στο Avvenire, το περιοδικό της ιταλικής Διάσκεψης Επισκόπων.(**).
΄Εκανε και λεπτομερή παρουσίαση:
  •   το περίπου 60% των περιπτώσεων: πρόκειται μάλλον για περιπτώσεις "εφηβοφιλίας" (ephebophilie), δηλαδή τη σωματική έλξη για εφήβους του ίδιου φύλου.
  •    το 30% για ετεροφυλοφιλικές σχέσεις και 
  •    το υπόλοιπο 10% για πραγματική παιδεραστία, δηλαδή μια σεξουαλική έλξη για αγόρια  που δεν έχουν φθάσει στην εφηβεία", είπε ο ρωμαιοκαθολικός ιεράρχης, κάνοντας την δική του διάκριση στη συνέντευξη αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Βατικανού.Ο ίδιος πρόσθεσε ,ότι :
  •   "σε εννέα χρόνια, οι περιπτώσεις των ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία είναι περίπου 300"΄. "Είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν έχει επεκταθεί όπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε",ισχυρίσθηκε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν "400.000 ιερείς των επισκοπών και μοναχοί" σε όλον τον κόσμο.
  •     στο 10% των καταγγελιών, "στις ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, οι ένοχοι έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο του λαϊκού. Σε ένα ίδιο ποσοστό, είναι οι ίδιοι οι ιερείς που ζήτησαν να απαλλαγούν των ιερατικών καθηκόντων τους.
  •   στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (60%), "κυρίως λόγω της προχωρημένης ηλικίας των κατηγορουμένων, δεν γίνονται δίκες αλλά έχουν ληφθεί πειθαρχικά μέτρα" όπως "η απαγόρευση της τέλεσης λειτουργίας σε δημόσιο χώρο και της εξομολόγησης ή η υποχρέωση να διάγουν αποτραβηγμένη ζωή με μετάνοια », σημείωσε ο Σκικλούνα. 
  •   η πλειονότητα των καταγγελιών πάντως προέρχεται από τις ΗΠΑ : "περίπου το 80% των περιπτώσεων το 2003-2004, ένα ποσοστό που μειώθηκε όμως στο" 25% με 223 νέες υποθέσεις από όλο τον κόσμο" το 2009.

   Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται η στάση ,που τήρησε ο νυν Πάπας κ. Βενέδικτος το 1980, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, και φιλοξένησε έναν παιδεραστή ιερέα προκειμένου ....να ακολουθήσει θεραπεία, όπως έγινε γνωστό (***) από την αρχιεπισκοπή του Μονάχου.
    "Κατόπιν αιτήματος της επισκοπής του Έσεν, ο πάτερ Χ. φιλοξενήθηκε στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου και του Φράιζινγκ τον Ιανουάριο του 1980", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής. Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 ήταν ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο νυν πάπας Βενέδικτος.
    Ο πάπας "αποφάσισε να παραχωρήσει
άσυλο στον πάτερ Χ. σε μια ενορία , ώστε να μπορέσει να κάνει θεραπεία", προστίθεται στο κείμενο. 
     13 αυτοκτονίες στο Βέλγιο  :τουλάχιστον 13 άνθρωποι αυτοκτόνησαν μετά τη σεξουαλικήτους κακοποίηση από ιερείς στο Βέλγιο, σύμφωνα με την επιτροπή που ερευνά τα θέματα παιδεραστίας στους κόλπους της βελγικής Καθολικής Εκκλησίας.Η Επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την Εκκλησία, αλλά διευθύνεται από έναν ανεξάρτητο παιδοψυχίατρο,στην έκθεσή της αναφέρει , ότι οι μαρτυρίες αυτές αποκαλύπτουν ότι 13 από τα θύματα αυτά αυτοκτόνησαν, εξαιτίας «της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστησαν από κληρικό».«Έξι κακοποιηθέντες αναφέρουν επίσης ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Ο αριθμός αυτός θα αποδειχθεί πιθανώς ακόμη πιο υψηλός μετά τις συνομιλίες με τα θύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη», προστίθεται στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://www.commissionabus.be./  Η δεκαετία του 1950 ως τα τέλη της δεκαετίας του1980 από ιερείς, αλλά και θεολόγους ή συνοδούς χριστιανικών οργανώσεων νέων
                 .Στη Γαλλία : η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας ανακοίνωσε , ότι 9 ιερείς της βρίσκονται στη φυλακή για πράξεις παιδεραστίας και άλλοι 51 είναι αντικείμενο έρευνας ,σε μία χώρα που δεν γνώρισε ανάλογο...
         (* ) Πηγή: Newsroom ΔΟΛ ,26-03-11) ,(** ) Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ πρακτ , 13-03-10 ,(***) Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ. ,12-03-2010

                                    Η άθλια στάση του...πονόψυχου Βενέδικτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου